Det vises til tidligere informasjon om opphopning av mage-tarm sykdom i enkelte skoleklasser i barneskolen her i kommunen.

På bakgrunn av innsendte prøver fra personer med akutt magesyke kan vi nå med meget stor sikkerhet fastslå årsaken til sykdommen. I prøver er det påvist en mikrobe/parasitt som heter Cryptosporidium. Denne mikrobe kan gi sykdommen/tilstanden cryptosporidiose.

Mange blir ikke syke selv om de får parasitten i seg. Symptomer på sykdom er diaré, magesmerter og brekninger. Tilstanden er i nesten alle tilfelle selvbegrensende (man blir frisk av seg selv) i løpet av 4 til 10 dager. Man kan ha uro i magen i etterforløpet. Man kvitter seg selv med parasitten i løpet av 2 til 4 uker.

Tilstanden krever ingen antibiotikabehandling.

Det helt generelle smittevernstiltak er fortsatt god håndhygiene. Dette utføres selvfølgelig etter  toalettbesøk og før man skal spise/lage mat.

Som ved all sykdom bør man vurdere å oppsøke lege dersom allmenntilstanden gir grunnlag for bekymring.

Årsaken til opphopning av omgangssyke i Eigersund kommune er dermed med meget stor sannsynlighet klarlagt. Det jobbes fortsatt via Mattilsynet med å fastslå, hvor smitten kommer fra. Vi håper at dette vil bli avklart i den kommende uken. Ut fra den kunnskap vi har på nåværende tidspunkt, anses det som usannsynlig at smitten har vært via drikkevann. Det anses som overveiende sannsynlig at smitten har funnet sted på gårdsbesøk (via berøring med infiserte dyr), men vi har ikke konkludert på dette enda.

Dersom man er syk (diaré og brekninger) er man selvfølgelig hjemme fra skole/arbeid. Så snart man ikke lengre har brekninger eller diaré kan man gjenoppta sin skolegang/arbeid. Dersom man jobber i næringsmiddelvirksomhet eller er helsepersonell med pasientkontakt, bør der gå 48 timer siden siste diaré innen arbeidet gjenopptas. Det samme gjelder for førskolebarn som er i institusjon (barnehage).

Dersom man blir syk ønskes det fortsatt, at der leveres prøve til undersøkelse via fastlege. Selv om vi vet hva det er, blir det viktig å fastslå omfanget og dette kan vi kun gjøre med sikkerhet via prøver.

Cryptosporidium er en encellet mikroorganisme (protozoer) som finnes i våre omgivelser. Den lever og formerer sig i tarmen på dyr eller mennesker, som bliver infisert. I den frie natur en finnes den i en cysteform som kaldes oocyster (form for ”egg”). Parasitten formerer seg ikke i den frie naturen.

Vanlig smittemåte er inntak av cysteformen via drikkevann eller via berøring med matvarer/dyr som har disse cysteformer i seg/ på seg og heretter via inntak. Fra man får parasitten i seg til man blir syk går det 1 til 12 dager.

Det beskrevet utbrutt med denne parasitt i Norge tidligere og du kan finne mer informasjon om dette på Folkehelseinstituttets nettsider:

Cryptosporidiose og Utbrudd av cryptosporidiose i Norge

Kommuneoverlegen sender ut informasjon, informasjonen i denne artikkelen i et eget skriv, til alle barneskolene på mandag.