Lovgrunnlag:  

  • Helse- og omsorgstjenesteloven § 3.2, 6b
  • Pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1a andre ledd

Beskrivelse av tjenesten

En støtte/fritidskontakt hjelper en annen person til en mer meningsfull fritid gjennom sosialt samvær og ulike aktiviteter. Tjenesten skal bidra til å øke brukeren sin opplevelse av livskvalitet gjennom sosial kontakt og samvær med andre.

Støttekontakten har ingen spesiell fagbakgrunn, men hjelper bruker å kunne håndtere ulike livssituasjoner bedre og å omgås andre mennesker i større grad. Støtte- eller fritidskontakt tildeles med et visst antall timer per uke.

Barn og unge er en prioritert gruppe. Som hovedregel gis ikke tjenesten til barn under 8 år.   

Støtte- og fritidskontakt kan gis som

  • Individuell støtte/fritidskontakt
  • Deltaking i ei aktivitetsgruppe

Vurderingsmomenter

Om du får tildelt støtte/fritidskontakt beror på en helhetsvurdering der blant annet følgende momenter inngår:

  1. om du har behov for bistand til sosial kontakt på grunnlag av fysisk/psykisk funksjonsnedsettelse, behov for støtte til å mestre fritidsaktiviteter eller deltakelse i sosialt felleskap
  2. om du har behov for personbistand for å kunne delta på kultur og fritidsaktiviteter, nettverksbygging og opplevelse av egenaktivitet.
  3. om alternativer til støtte/fritidskontakt er prøvd ut eller vurdert og ikke funnet hensiktsmessig eller forsvarlig; eksempelvis: lavterskeltilbud, aktuelle tilrettelagte tilbud/kommunale fritidstilbud/dagsenter, hjelpemidler, tekniske løsninger og velferdsteknologi, frivillig bistand fra nærstående, Frivilligsentralen, samt hverdagsrehabiliteringstiltak,
  4. alder på søker og foresattes ansvar for å følge opp barn på fritiden

Beboere på institusjon og bemannede omsorgsboliger prioriteres som hovedregel ikke.

Forventninger og krav til den som mottar tjenesten

Du/foresatte må ha konkrete formål med tiltaket. Hvilken aktivitet(er) timene skal brukes til, samt at målet er selvstendiggjøring deg i aktiviteten der dette er mulig.

Egenbetaling

Kommunen tar ikke betalt for denne tjenesten.