Publisert: 27.02.2023

De fyller 16 år i 2023 og skal for første gang ta et selvstendig valg om hvilken utdanning de skal ta videre. Noen kan være klare for arbeidslivet om kort tid, andre har flere år igjen i skole- og studielivet. En perfekt anledning til å fortelle ungdommene om yrkesmulighetene i Egersundregionen, mener mulighetsutvikler Kjersti Søyland Bye og ordfører Odd Stangeland.

Meld deg på nyhetsbrev - Vinn gavekort

Elevene har satt seg godt til rette i mediateket for å høre om hvilke karrieremuligheter som finnes i Egersundregionen. (Foto: Helene Holm)

Det ringer inn etter et kort friminutt på Husabø ungdomsskole. Inn dørene til mediateket på skolen kommer nærmere 20 elever inn dørene og forsøker i størst mulig grad å plassere seg på bakerste rad. Ungdommene er i varierende grad interessert i å få påfyll av enda mer informasjon. Etter litt frem og tilbake faller de til ro på de blå stolene som er satt frem til dem.

– Hei! Jeg heter Odd Stangeland og er ordfører i Eigersund kommune.  

Viser frem yrkesmuligheter i dalane

Denne våren får alle 10. klassinger i Eigersund kommune besøk av ordføreren og mulighetsutvikler Kjersti Søyland Bye. Det er fjerde gang på fem år besøkene har blitt gjennomført og er en flott mulighet til å vise frem fremtidige yrkesmuligheter i Dalane. Det er også en fin anledning for ordfører og mulighetsutvikler til å være i dialog med den unge befolkningen i kommunen.

– Vi prioriterer disse besøkene for å få kontakt med ungdommene og bevisstgjøre dem om jobbmulighetene som finnes i Eigersund, sier Kjersti Søyland Bye.

I år har de besøkt sju ulike 10. klasser på Hellvik skole, Lagård ungdomsskole og Husabø ungdomsskole. Egersundregionen var på plass under skolebesøket på Husabø. 

Ordførere Odd Stangeland peker på en statistikk over hvilke behov det er i fremtiden.

Odd Stangeland viser oversikten over hvilke yrkesgrupper som har behov for arbeidskraft i årene som kommer. (Foto: Helene Holm)

Rikt og variert næringsliv

Det kan være utfordrende å engasjere publikum på 15-16 år. Ordfører og mulighetsutvikler kommuniserer derfor med klassene ut fra bilder. Her kan ikke elevene lese seg til svaret, de må lytte til besøket de har foran seg.

Ungdommene er engasjerte og følger med når Kjersti og Odd forteller om de ulike arbeidsplassene som finnes. De blir litt satt ut da ordføreren spør om de vet hvilken arbeidsgiver som har flest ansatte. 

– Aker Solutions?

– Bertelsen og Garpestad?

Det blir stille i salen noen sekunder før en av elevene litt spørrende sier:

– Kommunen?

Selv om både B&G og Aker Solutions har mange ansatte og er den største private aktøren, er det faktisk Eigersund kommune som har flest ansatte i Eigersund. Det var det flere ungdommer som ikke hadde tenkt over. 

Ordførere Odd Stangeland peker på en statistikk over hvilke behov det er i fremtiden.

Selv om det ikke alltid er like lett å holde seg konsentrert en hel skoletime gjør ungdommene sitt beste for å holde på engasjementet.  (Foto: Helene Holm)

Bybåt, kollektivtilbud og møteplasser

Kjersti og Odd snakker videre om reiselivet i regionen. De forteller om Magma Geopark, Fargebyen og Julebyen. Eigersund har mange forskjellige identiteter. 

Men er det en ting som engasjerer de unge er når de blir stilt spørsmål om hva de savner. Da kommer det flere hender i været.

– Vi trenger møteplasser. Vi trenger et sted å være sammen både flere på en gang og i mindre grupper, sier en av jentene i forsamlingen.

– Akkurat det håper jeg vi kan innfri med det nye biblioteket vårt. Planen er at det skal stå ferdig allerede til neste år, svarer ordføreren kontant. 

Kjersti Søyland Bye minner om at Røde Kors har aktiviteter på Bystuå til Røde kors, Amfi har tilrettelagt en innendørs park for barn og unge samt at Pingvinen fritidsklubb har tilbud som kan være aktuelle for dem.  

Ordførere Odd Stangeland peker på en statistikk over hvilke behov det er i fremtiden.

Kjersti Søyland Bye er engasjert når hun snakker om mulighetene for en bybåt. Hun samarbeider tett med Kolumbus også for å få flere bysykler og opprettholde og gjerne utvide HentMeg-tilbudet. (Foto: Helene Holm)

En annen ting som tydelig engasjerte ungdommen var da Kjersti Søyland Bye presenterte mulighet for en bybåt mellom Egersund sentrum og Eigerøy. I tillegg kunne hun formidle at kommunen er i gang med å planlegge for enda flere bysykler og ville gjerne ha innspill fra ungdommene hvor de kunne tenke seg å ha ladestasjoner. 

– Bruker dere HentMeg? spør Kjersti.

Ungdommene nikker bekreftende. Flere bruker kollektivtilbudet aktivt.

– Jeg skulle ønske de gikk litt lenger på kvelden, i hvertfall til kl 22. Da er det mulig å bruke når jeg skal hjem fra jobb, sier en av elevene.

– Ja, og så synes jeg det er synd det er pause midt på dagen, det hadde vært greit å bruke når vi skal på trening og fritidsaktiviteter sier en annen.

Kjersti er enig og lover hun skal ta det videre med Kolumbus, men understreker at det er viktig at ungdommene bruker tilbudet så mye som mulig så passasjergrunnlaget blir stort nok.  

Ordførere Odd Stangeland peker på en statistikk over hvilke behov det er i fremtiden.

Odd Stangeland viser oversikten over hvilke yrkesgrupper som har behov for arbeidskraft i årene som kommer. (Foto: Helene Holm)

– Man må kvalifisere seg for arbeidslivet

– Det viktigste av alt er at dere gjennomfører en eller annen form for utdanning, påpeker Stangeland. Han gjentar ordene Bent Høie kom med under Yrkesvalgdagen som var på Dalane vgs 8. februar. I tillegg legger han til et viktig poeng:

– Det er ingen som har rett på en jobb. Det er noe man må kvalifisere seg for.

Stangeland og Søyland Bye viser frem statistikk for hvilke jobber det vil være behov for i årene som kommer. Både innen jordbruk, skogbruk og fiske samt helse- og sosialtjenester er det mange som skal gå av med pensjon de neste årene og der vil man nesten være garantert jobb fremover, påpeker de.

– Mange av dere skal nå gå på Dalane vgs eller andre videregående skoler i Rogaland. Dra gjerne ut og få dere en utdannelse og erfaring, men vit at vi trenger dere og arbeidskraften deres her hjemme i regionen, oppfordrer både Stangland og Søyland Bye.