Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Jakten på de originale fargene

Fargeprosjekt i Egersund

print.png email  .png

Jakten på de originale fargene

Eigersund kommune ønsker å sette fokus på den verdifulle vernede bebyggelsen i Egersund sentrum. Målet er å finne de originale fargene til bygningene og å stimulere huseierne til å male husene i samsvar med dette. Mulighetsprosjektet vil utarbeide og trykke opp en fargeveileder som forteller om prosjektet. Interesserte huseiere, fargeforhandlerne i Egersund og andre interesserte kan se denne og byen kan dermed bli en harmonisk fargepalett.

De siste årene har det stadig blitt vanligere å male husene hvite eller grå i Egersund. Det har skjedd en markant endring i fargene på husene i byen etter år 2000.

Folk som kom til Egersund for 150 år siden, ble slått av alle fargene som preget bybildet. I Egersund hadde vi fra midten av 1800-tallet og frem til 1979 produksjon i Egersund Fayancefabrik. Røyken fra fabrikkene la et stygt sotbelegg på hvite hus. Egersunderne fant derfor ut at det var lurt å bruke farger som skjulte soten. Egersund var derfor ikke en del av de hvite sørlandsbyene, men en by med sine egne farger. Disse fargene ønsker vi å finne igjen.

I prosjektet ønsker vi å kartlegge de historiske fargene ved å foreta en fargeundersøkelse på de husene hvor det er mulig å finne originalfargene. Dette innebærer å finne frem til de eldste materialene på bygningen og se på malingslagene. Dette vil hjelpe oss til å få et bilde av hvordan bygningene har sett ut og lage grunnlaget for en fargeveileder til byen og dette gateløpet. Målet er å få komponert en fargesammensetning som er så historisk korrekt som mulig og som gir en harmonisk fargepalett på tvers av stilepokene i gateløpet.

Mulighetskommunen ønsker å arrangere en felles maledag der vi stiller med gratis malerkoster og fargeveiledning. Det er selvfølgelig fritt opp til hver enkelt huseier om de vil male huset sitt etter den historiske korrekte paletten. Dette vil vi gjøre våren 2019.

hus.png Kontakt oss

Kontakt

Telefon: 51 46 80 65
Mobil: 977 99 369
E-post

Postadresse

Postboks 580, 4379 Egersund

Omstillingskommune

Kommunestyret er eier av omstillingsprosjektet, og Kommuneplanutvalget er satt som referansegruppe. Hovedmålet er å øke antall arbeidsplasser og redusere ledigheten.

- Nå trenger vi din hjelp

- Praktiske opplysninger spørreundersøkelse næringsutvikling

- Hva er fremtiden for næringslivet i Eigersund?

- Valg av styre for Omstillingskommune 2017-2019

- Omstillingsstyre søker kandidater