Startsiden/Kultur/Norsk/Eigerøy fyrstasjon

Eigerøy fyrstasjon

print.png email  .png
Eigerøy fyr i påskesol

Eigerøy fyrstasjon består av selve fyrtårnet, fyrvokterbolig og sjøbuer. tårnet er åpent for publikum sønager i skoleferien. Det samme er fyrvokterboligen som da er fyrkafé. Det er turvei ut til området, men fyret kan også nås med fritidsbåt.

Eigerøy fyr ble opprettet i 1854. I sin tid var det en nyvinning innen fyrvesenet. Dette var landets første tårn bygget i støpejern.og det ble laget i flere moduler på Bærums Verk, for så å bli fraktet til Eigerøy.  Materialene til lyktehuset ble støpt på Næs Jernverk..

Foruten selve fyret ble det reist fyrforvalterbolig, uthus, naust og brygge. Opptil 75 mann var involvert i arbeidet, som ikke gikk helt smertefritt for seg. I regnskapene er det nemlig utgiftsført 1 stk. likkiste! Det revolusjonerende tårnet strakte seg høyt mot himmelen. Fyrvokterne måtte tilbakelegge 134 trappetrinn for å komme til topps. Fyrlykta rager 46,5 meter over vannkanten, mens fyret i seg selv er 32,9 meter høyt målt fra bakken. Men det er ikke bare i konstruksjon og størrelse at fyret er spesielt. Også i lysstyrke utmerker det seg. Med sin 1. ordens lykt, er blinkene fra Eigerøy fyr noen av de sterkeste i Europa.

Eigerøy fyr ble avfolket og automatisert i 1989.  Eigersund kommune har gjort  Eigerøy fyr om til et slags kystkultursenter. Kommunen har i samarbeid med 22 grunneiere bygget en 2 kilometer lang vei ut mot fyrbygningen. En parkeringsplass er anlagt med toalettfasciliteter, og det har blitt mudret et lite sund mellom Midtbrødøy og Eigerøy slik at fritidsbåter kan komme seg ut til fyret innaskjærs. 

Den gamle fyrvokterboligen er restaurert tilbake til 1950-tallet og har åpen Fyrkafe søndager i skoleferien.  Det er også lagt til rette soveplasser som kan leies ut til grupper.

Utleie

Vokterboligen på eigerøy fyr kan leies her.

Opprettet 8. mars 2010 av Anna E. Poulsen. Oppdatert 5. april 2017