www.eigersund.kommune.no

Båtturer i Eigerøysundet

Nordre sund med Eigerøy i bakgrunnen. Tatt fra Æsand Sundet mellom Eigerøya og fastlandet er et populært utfartsområde for småbåteiere. Her finnes både svaberg og sandstrender og gode kaier til å fortøye båten på.

1. Mastrasanden er et båtutfartsområde som også har adkomst fra fastland. Lun vik med langgrunn sandstrand. Fra parkeringsplassen er det ca 15 minutters gåtur på merket gangdrag. Bla. tilrettelagt med toalett og informasjon.

2. Dyrøy ligger ytterst i nordre innseiling til Egersund og er kun tilgjengelig med båt. Øya er kledd med barskog og omgitt av svaberg og bratte klipper. Brygge, toalett, informasjonstavle og fortøyningsbolter.

3. Sundsgabsholmen er en av flere øyer i en mindre øygruppe som ligger i nordre innseiling til Egersund. Kun tilgjengelig med båt. Holmen er kledd med bergfuru og omgitt av bratte klippestrender. Tilrettelagt med bla. brygge, fortøyningsbolter, toalett og informasjon.

4. Gyarhamn er et av de mest populære båtutfartsområdene i Eigersund. Havna ligger i en kort "fjordarm" med to mindre forgreininger. Veksler mellom bratte berg og svaberg omgitt av barskog. To tilretteleggingspunkt med brygger og informasjon. Fortøyningsbolter og toalett.

5. Æsand - Navarsanden er en kyststrekning med fire små, men flotte strender. Strendene ligger kilt mellom bratte berg. De er langgrunne og består av små rullesteiner. Mest brukt i forbindelse med båtutfart. Ingen tilrettelegging.

6. Skadbergvågen er tilrettelagt med vekt på båtutfart. Stranlinjen består av oppsprukne svaberg som grenser til barskog. Tilrettelagt med brygge, informasjon, toalett og fortøyningsbolter.

7. Skadbergsanden ligger helt nord i Lundavika på Nordre Eigerøya. Skadbergsanden er ikke så stor (ca 500 m lang), men allikevel den største sandstranden ved Dalanekysten. Mye brukt både sommer og vinter. Gode parkeringsforhold, informasjon og toaletter.

8. Eigerøy fyr. Fortøying og oppankringsplass ved naustet. Helårs båndtvang.

9. Auglend er et innholdsrikt friluftslivsområde som ligger på sørspissen av Søre Eigerøya. I 1995 ble det kåret til årets friluftslivsområde i Norge. Tidligere var dette en typisk kystgård hvor fiske og jordbruk gikk hånd i hånd - et såkalt kombinasjonsbruk. Innmarken har lune og idylliske grasenger omgitt av frodige lauvskogsbelter. Utmarka står i sterk kontrast med gråe berg og knauser, som er flettet sammen av karrig lyng- og grasmark. Nakne værslitte klippestrender danner randsonen mot havet. Sjøbumiljøet i Vandringshavn er selve hjertet i området. Auglend er et flott turområde som passer for hele familien. Egen brosjyre. Helårsbåndtvang.

Opprettet 8. mars 2010 av Eli Wallentinsen Haaland. Oppdatert 9. mars 2010