Kloakkrensing i Eigersund kommune - Eigersund kommune Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kloakkrensing i Eigersund kommune

print.png email  .png

Kloakkrensing i eigersund Hva skjer etter at du har trukket i snora? Vel, en god del faktisk. Eigersund kommune har ansvaret for at kloakken behandles på en miljømessig forsvarlig måte. I denne artikkelen får du vite litt mer om prosessen.

Eigersund kommune har satt Hestnes kloakkrenseanlegg i prøvedrift. Anlegget er bygget for å kunne rense kloakken fra hele Egersund sentrum inklusiv del av Eigerøy.

Kloakkrensingen i Eigersund kommune består foruten Hestnes renseanlegg også av en del store slamavskillere og små renseanlegg. I tillegg til dette er det mange private småanlegg i kommunen.

På Helleland finnes et kjemisk anlegg, Skjærpe renseanlegg, som renser kloakken for Helleland sentrum. Utover dette er det private anlegg. På Hellvik er det to store kommunale slamavskillere, og disse vil på sikt bli erstattet av et anlegg tilsvarende Hestnes renseanlegg. Av kommunale anlegg ellers, finnes det et lite biologisk anlegg på Fotland og tre slamavskillere på Leidland. Kloakksystemet består ellers av 27 kloakkpumpestasjoner for å transportere kloakken til Hestnes.

Hestnes kloakkrenseanlegg

Hestnes kloakkrenseanlegg er dimensjonert for 150 liter pr. sekund. Dette tilsvarer avløp fra ca 15 000 personer. Moderne ledningsnett har separatsystem, dvs at kloakk og overvann (vann fra tak og gater, drensvann og mindre bekker) er skilt med egne rørsystem. Vi sliter ennå med fellessystem (overvann og kloakk i samme rør) i flere områder, noe som fører til at mye regnvann blir pumpet til Hestnes renseanlegg. Miljøavdelingen holder nå på med en ny og omfattende plan for sanering av en del eldre avløpsledninger.

Renseprosessen i renseanlegget skjer i tre trinn.

  1. I første trinn, grovsilen, blir større gjenstander som kvister, papir o.l tatt ut. Silgodset som dette blir kalt, blir automatisk transportert til en container.
  2. Kloakken blir så luftet i et fett og sandfang. Fettet blåses av og sanden synker til bunns. Pumper sørger for at sanden havner i en container og fettet i fettkummen.
  3. Kloakken blir så "filtrert" gjennom en finmasket duk, der åpningen i duken er mindre enn 1,0 mm. "Silgodset" dvs det som er igjen etter de to første behandlingene, festes på duken, og blir i neste omgang blåst av med luft og varmt vann. Silgodset inneholder en del vann, og det meste av vannet blir så presset ut. Etter pressing har silgodset et svært lavt vanninnhold og blir transportert til silgodscontainer.

Rist- og silgodset blir transportert til Svåheia for kompostering.

Pumpestasjoner for avløp

I forbindelse med utbyggingen av avløpssystemet og renseanlegget i Hestnes, måtte det bygges en del pumpestasjoner for transport av kloakk. I alt ble det bygget 12 stasjoner av ulik størrelse. Noen er bygget på stedet i betong med tre eller betongoverbygg, mens andre er prefabrikert i glassfiber klart for nedsetting. Felles for disse var at arbeidsmiljøet til driftsoperatørene skulle stå i fokus. Eigersund kommune utviklet derfor, i samarbeid med ITT Flygt, en ny type stasjon som på en helt ny måte tar vare på arbeidsmiljøet.

I en tradisjonell stasjon renner kloakken inn i stasjonen og samles opp i en sump der det står neddykkede pumper som transporterer kloakken videre. Inne i slike stasjoner er det både lukt og fare for sykdomssmitte. De nye stasjonene har sump og pumper avskilt (pumpene er tørroppstilt), og det er ikke forbindelse i overbygget mellom kloakksump og pumpesump.

Dette gjør at vi får en ren del og en skitten del. Via et vindu i den rene delen kan driftsoperatøren kontrollere kloakksumpen uten fare for å bli smittet av sykdommer. Det er også montert automatisk vaskeutstyr som holder kloakksumpen ren. Dette sammen med overvåkningen (via driftskontrollanlegget) gjør at stasjonene blir besøkt svært sjelden.

Denne nye stasjonstypen har foreløpig fått navnet Egersunds-modellen, og flere kommuner har oppdaget at det er mye penger å spare på vedlikeholdet. Disse stasjonene blir prefabrikert i to deler, der den delen som står under bakken og selve huset, kommer pr. lastebil og blir montert på ett døgn. Vi har nå 8 slike stasjoner, mens det på landsbasis er solgt 16 stk.

Styresystemet

I Hestnes renseanlegg blir hele prosessen styrt via en PLS. Dette er en datamaskin som har kontroll over selve prosessen, ventilasjon og luktfjerningsanlegget. Slike PLS`er blir nå brukt på de fleste pumpestasjoner både for vann- og kloakk og i vannbehandlingsanleggene. Vi monterer nå opp en del vannmålere strategisk til på vannledningsnettet for å kunne oppdage vannledningsbrudd. Disse blir også knyttet opp mot dette systemet.

Datamaskinene kommuniserer enten via linje eller radio til det sentrale driftskontrollsystemet som står plassert i Lervika ved Rådhuset. Via en PC blir alle driftsdata logget og vakthavende driftsoperatør vil få eventuelle feilmeldinger direkte som en tekstmelding på mobiltelefonen.

I systemet er det også en bærbar PC der det etter hvert vil bli mulig å styre hele vann- og avløpsverket enten fra vaktbil i arbeidstiden eller fra hjemmevakt utenom arbeidstiden. Meldinger om uregelmessigheter fra våre abonnenter kan gis via vakttelefonen, mob.tlf. 917 39 395.

Det er ikke alt som overvåkningssystemet oppfanger, og vi er helt avhengige av å få melding fra deg som bruker, dersom noe oppstår. Ring vår vakttelefon eller gi beskjed til brannvesenet.

Vakttelefon, vann og avløp : mob.tlf. 917 39 395

hus.png kontakt oss

Telefon

  • Telefon: 51 46 83 11
  • Vann og avløpvakt: 917 39 395

 Varslingstelefon for melding om akutte hendelser og lekkasjer på kommunale vann- og avløpsledninger.

Besøksadresse

Nytorget 9 (Lerviksgården), Egersund.

Driftsbase

Tengsareidveien 2, 4370 Egersund

Postadresse

Postboks 580, 4379 Egersund

 

filer.png Filer for nedlastning

Dokumenter og filer
Fil Størrelse Dato
/images/icons/16x16new/file-pdf.png
61Kb   2014-11-06
/images/icons/16x16new/file-pdf.png
65Kb   2014-03-14
/images/icons/16x16new/file-pdf.png
248Kb   2019-03-19