Leif E Broch er i dag ansatt i Eigersund kommune men har tidligere tjenestegjort i FNs fredsbevarende styrker og vært valgobservatør i utlandet. Han fortalte elevene at så lenge en har et godt og fungerende demokrati, har fred og ytringsfrihet så har vi det godt, men hvis en derimot tar bort noen av disse godene vil mange føle at en må kjempe. Et lydhørt publikum nikket seg enig i at begrenset tilgang til internett gjennom sensur, overvåkning av mobiltelefon og e-post var å tråkke over streken. I bakgrunnen rullet lokale bilder som var tatt i maidagene 1945.

Frigjøringsdagen i Norge den 8. mai 1945 er den dagen tyske militære styrker kapitulerte etter fem år med okkupasjon. Tyskland dro betingelsesløst, og ut over sommeren 1945 ble de tyske styrkene sendt tilbake til Tyskland. Frigjøringsdagen er i Norge offisiell flaggdag.

​Over 100 000 nordmenn har tjenestegjort i 100 internasjonale operasjoner i mer enn 40 land — 8. mai hedrer vi deres innsats. ​​8. mai er, i tillegg til frigjøringsdag, også en merkedag for å hedre veteranene og deres innsats for Norge. Veterandagen skal gi anerkjennelse til alle militære veteraner fra andre verdenskrig, FNs fredsbevarende operasjoner og operasjoner i regi av NATO frem til dagens internasjonale operasjoner.

Etter at regjeringen vedtok å etablere veterandagen fra og med 2011 har Forsvarsdepartementet lagt opp til en stor markering med arrangementer over hele landet. Spesielt store er arrangementene i Oslo og i Bergen, der det er åpent for å komme og se på noe av det utstyret Forsvaret bruker samt å snakke med veteraner. Kommunene oppfordres også til å etablere arrangementer hvor veteranene hedres for deres innsats.

Forsvaret har i tillegg en egen minnedag for å minnes de falne​. Dette arrangementet finner sted første søndag i november hvert år.

Elever og lærere fra Lagård skole samt Hellvik syntes at dette var en fin måte å markere dagen på.

Minnesmerke over de falne i krigen

Minnesmerke over de falne under krigen.