Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har mottatt melding om et pilotanlegg til havs, med planlagt tilkobling på Eigarøya, Eigersund kommune, Rogaland fylke. Meldingen er et tidlig varsel om planlegging av prosjektet Flex2Power, som er et pilotanlegg for flytende vind-, bølge- og solkraft på 11,2 MW. Meldingen inneholder en beskrivelse av prosjektet og et forslag til hva som skal utredes før det kan søkes konsesjon etter havenergilova og energiloven. Flex2power er planlagt som kombinert pilot for flytende vind-, bølge- og solkraft på 11,2 MW, der installert effekt fordeler seg på 6 MW bølgekraft, 5 MW vindkraft og 0,2 MW solkraft. Tiltaket meldes med alternative nettilknytningsløsninger på land.

Tiltakshaver i saken er Marin Energi Testsenter (MET AS).

NVE er delegert myndighet etter havenergilova for behandling av pilotanlegget.


NVE arrangerer folkemøte tirsdag 22.08.2023 kl.18-20 på Grand Hotel. På møtet vil NVE orienterer om saksbehandlingen og Marin Energi Testsenter om prosjektet. 


Gjennom høring av meldingen ønsker NVE først og fremst innspill til:

  • Mangler i den foreløpige konsekvensbeskrivelsen i meldingen

  • Innhold i utredningsprogrammet. Tema som mangler, spesielle lokale hensyn som er mangelfullt beskrevet, og innspill til metoder som bør benyttes i utredningen.


Etter høringen vil NVE fastsette et endelig konsekvensutredningsprogram (KU-program), som beskriver de utredningene vi mener at MET AS bør gjennomføre før de kan søke konsesjon. Dersom MET AS utarbeider en konsekvensutredning, kan de søke konsesjon for tiltaket i medhold av havenergilova §§ 3-1 og 3-2, samt energiloven § 3-1. Det er først i denne fasen vi skal ta stilling til om tiltaket skal få konsesjon eller ikke. NVE skal da også avgjøre om beslutningsgrunnlaget i saken er godt nok.

Når NVE tar søknaden og konsekvensutredningen til behandling, vil vi gjennomføre en ny høring og det vil bli både befaring og møter med kommunale og regionale myndigheter og folkemøte i saken. For mer informasjon om NVEs konsesjonsbehandling vises det til vårt nettsted: https://www.nve.no/konsesjon/ Meldingen med utkast til KU-program er tilgjengelig på NVEs nettsted for denne konkrete saken; https://www.nve.no/14068/A NVE vil kunngjøre høringen av meldingen i aktuelle aviser. Eventuelle merknader til meldingen og forslag til hva som bør utredes for Flex2power pilotanlegg sendes NVE innen 15. september 2023.

Relaterte dokumenter
Melding - pilotanlegg for flytende vind-, bølge- og solkraft Flex2Power.pdf