For Sokndal snakker en om ca 25% av kommunens landareal. For Eigersund og Bjerkreim er det henholdsvis ca 15% og 10%. Det er ikke alltid lett å bli klok på disse såkalte miljøfolka i Direktoratet. Når det gjelder skog skal det helst være urskog, som vi helst skulle fredet/vernet. De stedene skogen er rydda og menneskene har skapt slåttemarker og grasheier, så skal en bruke millioner av kroner på å bevare dette. Når en for de nevnte 3 Dalanekommunene ønsker å verne over 100.000 daa med kystlynghei etter direktoratets definisjon, ja da er det på tide å rope et varsku.

Dalane har laget en felles klima og energiplan. Her legges det opp til en økt satsing på planting. Dette er i tråd med fylkesplanen som legger opp til en årlig planting av 6.000 daa/ år fram til 2020. Med veksten vi har i Rogaland vil vi ha en fantastisk binding av karbondioksid. For å produsere 1 m3 trevirke forbrukes nemlig alt karbondioksid i 1.6 millioner kubikkmeter luft. Årlig bindes det opp ca 30 mill tonn CO2 i norske skoger. Hvordan det blir i framtiden er det vår generasjon som styrer. Det er svært viktig å beholde de skogareala vi har i dag. Plantefelt skal i utgangspunktet plantes etter hogst. Da vi vet at grantyper kan binde så mye som 20 ganger mer CO2 enn krattskogen som får etablere seg i utmarka i dag, burde det vært kø utenfor våre skogplanteskoler.

De fleste av oss har vel hørt ordtaket: Du skal tenke globalt og handle lokalt! Det er jo nettopp dette en gjør ved skogplanting. Rogaland har 2 % av det produktive skogarealet i Norge, men gjennomsnittlig produksjonsevne er dobbel så stor i Rogaland. Vi trenger altså halve arealet i forhold til gjennomsnittet for å produsere et gitt volum. Da vi i tillegg vet at det er kvalitetstømmer vi produserer her i Rogaland, så er det helt for gale å ikke ta mer av arealet i bruk til grønne fine klimaskoger av gran.

I 2012 har vi hatt godt med tilskudd til planting og ungskogpleie. I Dalane unntatt Sokndal har vi stort sett brukt tildelte midler. For neste år har skogbrukssjefen søkt om prosjektmidler for å få opp aktiviteten. Kanskje blir det aktuelt med helikoptergjødsling, og vi kommer helt sikkert til å satse på en avstandsregulering av lerkeplantingene fra 90-tallet. Lerka er et lyselskende tre, og bør ha plass rundt seg for å bli rett og fin.

For å plante fremmede treslag må en nå søke om tillatelse. Avgjørelsen blir tatt av fylkesmannes miljøvernavdeling, og i Rogaland er det tidligere viltforvalter Braa som tar avgjørelsen. Han har 2 mnd på å ta denne avgjørelsen. Søknaden er på 7 sider og rettledningen er på ca 20 sider. Skogbrukssjefen hjelper til med eventuelle søknader.

Skogbrukssjefen håper romjula blir brukt til planlegging av de skoglige aktivitetene for 2013, og håper mange plantebestillinger fra den 7. januar og utover.

Lykke til med et godt nytt skogår i 2013.

Hans-Petter Tønnessen
skogbrukssjef