Eigersund kommune har, i sammen med NOVA, fått tilskudd fra Regionalt Forskningsfond Vestlandet. Tilskuddet er ment benyttet i forbindelse med et forskningsprosjekt knyttet til oppstart av hverdagsrehabilitering. I forbindelse med prosjektet vil et forskerteam følge oppstarten av hverdagsrehabiliteringen i kommunen.

Prosjektsammendrag

Med en aldrende befolkning og et større ansvar for å yte helsetjenester utfordres norske kommuner til å utvikle bærekraftige organisasjons- og arbeidsformer. Det er bred enighet om å styrke kommunenes arbeid med forebygging og rehabilitering, noe som igjen inviterer til aktiv brukermedvirkning, medborgerskap og nettverkssamarbeid.

Det finnes ingen enkle oppskrifter på hvordan en omstilling i denne retning skal foregå og det er derfor viktig å tilrettelegge for systematiske læringsprosesser. I Eigersund kommune har man tatt utfordringen på alvor ved å invitere inn et tverrfaglig forskerteam til å bistå med en slik læringsprosess.

Prosjektet retter oppmerksomheten mot tre ulike omstillingstiltak:

  1. en styrking av rehabiliteringstjenesten gjennom et eget tverrfaglig team for hverdagsrehabilitering
  2. endring av arbeids- og samarbeidsformer i den ordinære hjemmebaserte omsorgstjenesten
  3. tilrettelegging for økt samarbeid mellom kommunale tjenester og ulike grupper fra befolkningen.

Forskerne vil undersøke hvorvidt og hvordan de tre utviklingsideene lar seg oversette til praktiske rutiner og arbeidsformer. I den forbindelse blir det viktig å avklare hvordan dagens ordning fungerer og hvordan ulike aktører som omfattes av omstillingene stiller seg til de foreslåtte endringene. Hensikten med forprosjektet er å utvikle en kunnskapsbasert strategi for forebygging og rehabilitering som har forankring i praksis. Forskerne vil bistå med å fremskaffe kunnskap gjennom foreliggende forskning og gjennom eksplorerende undersøkelser basert på refleksjonsgrupper, intervjuer og enkle kartlegginger i kommunen. Tanken er videre at den kunnskapsbaserte strategien skal evalueres over tid i et større forskningsprosjekt. Forprosjektet vil derfor munne ut i en søknad om forskningsmidler til et hovedprosjekt.

Prosjektgruppen vil sammen utarbeide et opplegg for foredrag, egnet til å formidle erfaringer fra forprosjektet til andre kommuner.

Kort om hverdagsrehabilitering

Hovedmålet er å legge til rette for at de brukerne som er i stand til det, kan bo lengst mulig hjemme, mestre hverdagslige oppgaver, delta i et sosialt liv og oppleve verdighet.

Hovedprinsippene i hverdagsrehabilitering er

  • å gi tidlig innsats istedenfor sen innsats,
  • å oppspore istedenfor å behandle,
  • å rehabilitere istedenfor kompensere,
  • å forebygge istedenfor å pleie og til slutt
  • å motivere den enkelte til å ta grep i eget liv istedenfor bare å informere om dette.

Metoden går ut på at du som for eksempel mottar hjemmesykepleie eller annen bistand, trenes opp til å bli mer selvhjulpen. Treningen foregår i ditt eget hjem og tar utgangspunkt i dine ressurser, ønsker og muligheter.

Det kan være på grunn av en skade, som for eksempel lårhalsbrudd, på grunn av generell alderssvekkelse eller en sykdomshistorie som har gjort at du trenger hjelp for å kunne klare deg selv. Istedenfor å bare bli tilbudt hjelp, vil du som har dette behovet bli trent opp til selv å kunne klare deg hjemme.

Istedenfor bare passivt å sette inn kompenserende tiltak etter hvert som funksjonsevnen avtar, settes det inn mye ressurser i starten, i håp om å bryte en ond sirkel og hindre eller redusere konsekvensene av et videre problemforløp.

Tverrfaglig innsats og samarbeid til beste for bruker; hverdagsrehabiliteringsteamet vil bestå av flere yrkesgrupper;
Omfattende faglig kartlegging og massiv bistand i en begrenset periode

Tiltakene og  treningen gjennomføres enten i lag med personer fra hjelpeapparatet og er tilpasset slik at du kan trene på egen hånd eller i lag med familie eller andre bekjente.

Etter en avgrenset periode avsluttes tiltakene og treningen i regi av hverdagsrehabiliteringsteamet. Målet er at du da klarer å utføre flere av dagliglivets gjøremål helt eller delvis selv.

Målgruppe

Personer som

  • Som søker om helse- og omsorgstjenester fra kommunen for første gang og/eller
  • Som har/ får et funksjonstap og søker om mer tjenester (eks etter sykehusopphold).
  • Som har lyst å klare seg lengst mulig selv i eget hjem.

Alder eller diagnoser er ikke avgjørende for om en kan omfattes av ordningen. Eigersund kommune planlegger for oppstart av hverdagsrehabilitering fom juni 2013.