Hovedtavla på sjukehuset var like gammel som sjukhuset, som ble bygd tidlig på 70-tallet. Den var bygd etter datidens standard og holdt sikkerhetskravene fra den gangen. Etter dagens standard så var eltavlen utdatert og berøringsfarlig, og driftspersonell på sjukhuset hadde ikke adgang til rommet uten at el-installatør var med. Etter et strømutfall i sommer ble det oppdaget en alvorlig feil på hovedbryter slik at denne ikke kunne betjenes mer. Det ble gjennomført en sikkerhetsanalyse og gjort tiltak slik at denne ikke skulle betjenes ved neste utfall. Samtidig ble det bestilt en ny hovedtavle hos MG Elektro AS med levering så raskt som mulig.

Transformator på utsiden

Det ble også bestilt inn midlertidig strøm fra Egersundsavdelingen til Pon Energy Rental for å kunne holde drift på de forskjellige enhetene. MG Elektro AS meldte tidlig at det ville bli helt strømløst i inntil 4 timer før vi kunne starte opp generator for midlertidig strøm på fredag og det ville bli inntil 6 timer strømløst før vi kunne koble inn den nye eltavlen Egersund når den var på plass. Samtidig som vi skulle skifte hovedtavle ønsket Enida AS å gjøre generelt vedlikehold på nettstasjonen. De ønsket derfor å ta strømmen til Lagård bo og servicesenter i inntil to timer på lørdag slik at hele nettstasjonen ble strømløs og deres personell kunne gjennomføre vedlikeholdet sikkert og trygt.

Med den informasjonen ble det startet opp med risikoanalyser og planlegging i alle berørte avdelinger for å kunne sikre en forsvarlig drift gjennom helgen. MG Elektro lagde en nøyaktig time- og ressursplan for å sikre at utskiftingen gikk som planlagt og de strømløse periodene ble så korte som mulig.

I dagene før selve utskiftningshelgen ble området rigget med strøm fra generator og byggestrøm både fra sjukhuset og Lagård bo og service. IKT ordnet med datasystemer slik at avdelingene hadde tilgang til pasientinformasjon. Det ble ordnet med lysslenker i avdelingene, skjøteledninger til nødvendig utstyr i avdelingene og hos ambulansen. Vi fikk på plass dørvakter som kunne åpne og lukke dører for pårørende, samt pasienter til legevakt. Pårørende ble oppfordret til å være til stede i løpet av de strømløse periodene.

Da Enida slo av strømmen til sjukhuset fredag ettermiddag startet den første strømløse perioden. MG Elektro startet med å flytte kabler fra den gamle tavlen til den midlertidige strømforsyningen, og etter tre og en halv time kunne generator starte slik at vi fikk strøm på planlagte deler av sjukhuset. Samtidig ble den gamle tavlen demontert og fjernet Lørdag kveld var nesten hele den nye tavlen ferdig montert i rommet. Enida hadde fredag kveld og natt fjernet den gamle transformatoren og fått på plass en ny som ble tilkoblet den nye tavlen.

Lørdag ble Lagård bo og service gjort strømløs da Enida skulle gjøre nødvendig vedlikehold på nettstasjonen. Da ble byggestrøm hentet fra sjukehuset, og etter en og en halv time var Enida  ferdig med jobben, og vi fikk strøm på Lagård bo og service senter igjen.

Søndag kl. 12 ble den midlertidige strømforsyningen stoppet, og siste strømløse periode startet. MG Elektro startet med å flytte kablene fra midlertidig strømforsyning og koble dem til den nye tavlen. Den siste delen av hovedtavlen ble tatt inn i tavlerommet og montert. Etter nesten seks timer ble det satt strøm på den nye hovedtavlen, og sjukhuset var tilbake i normal drift igjen.

Hovedtavleskiftet ble gjennomførte helt etter planen. Strømforsyningen til sjukhuset er nå sikret med helt ny transformator fra Enida, og ny elektrisk hovedtavle som reduserer risikoen for utilsiktede utkoplinger av strømmen på sjukhuset. Tilbakemeldingene fra avdelingene, etter utført jobb, er positive både når det gjelder informasjon i forkant og selve utførelsen.

Bygg og eiendom vil takke Helse og omsorg, samt alle kommunale avdelinger og Helse Stavanger på sjukehuset for deres positivitet og velvilje i forkant og under gjennomføringen jobben. Vi vil også takke Pon Energy Rental for driften av den midlertidige strømforsyningen. En spesiell stor takk til MG Elektro for deres gode planlegging og innsats underveis slik at gjennomføringen gikk helt etter planen.

Fra utsiden

Sikringer på innsiden

Sikringsskap 1

Sikringsskap 2