Eigersund kommune har imidlertid valgt å ”holde igjen” lengst mulig, men vi ser at vi er nødt til å forberede oss på en langvarig streik. Det er derfor ingen dramatikk i dette. Det er vanlig praksis å sende ut  varsel om mulig (betinget) permittering i andre kommuner, som f.eks Stavanger og Sandnes, når det er streik. Vi har imidlertid valgt å ”holde igjen” lengst mulig, men vi ser at vi er nødt til å forberede oss på en langvarig streik. Årsaken til at varslet sendes ut er at kommunen som arbeidsgiver skal ha en reell mulighet til å kunne gå til permitteringer. Dette vil kunne være aktuelt dersom streiken medfører at vi må stenge hele eller deler av arbeidsplassen og det ikke er mulig å gi relevante arbeidsoppgaver innenfor det avtaleverket vi har med fagforeningene. Det ligger derfor ingen dramatikk i det utsendte varsel om betinget permittering. Vi ønsker å presisere at vi som arbeidsgiver vil strekke oss langt for å unngå å permittere ansatte og at vi vil se om det er mulig å gi ansatte relevante arbeidsoppgaver innenfor det avtaleverket vi har med fagforeningene.

Varslet er sendt til ansatte ved skoler/SFO/barnehager og Egersundshallen som ikke er tatt ut i streik, og disse vil bli varslet om at det vil kunne bli permitteringer etter den 19. juni 12.

Dersom det blir aktuelt å gå til det skritt å permittere ansatte, vil vi komme med mer informasjon om hva dette innebærer i praksis for den enkelte ansatte.

Forhandlingene om revisjon av tariffavtalen i kommunesektoren endte i brudd mellom partene, og streik ble iverksatt fra arbeidstidens begynnelse den 24.mai 2012. I Eigersund kommune tok Fagforbundet ut 42 av sine medlemmer ved første uttak og ytterligere 92 den 29.mai og 11 nye fra og med 6. juni. For noen av disse er det gitt dispensasjon for å ivareta vitale funksjoner i virksomheten.

I Eigersund kommune har streiken medført at særlig skoler/SFO og barnehager er berørt, blant annet ved at renholdspersonell er tatt ut i streik. Konsekvensen av manglende renhold er at situasjonen må vurderes fortløpende med tanke på å stanse driften ved de berørte enhetene. Denne vurderingen gjøres av kommuneoverlegen.

Det er Hovedavtalen Del B § 8-2 som er grunnlaget for varsel om betinget permittering. Betinget permittering vil si at permitteringsvarselet ikke er definitivt, det forutsetter at bestemte betingelser inntrer, f.eks. at bedriften blir rammet av streik. De som berøres skal videre ha bestemt underretning (dvs. et ubetinget varsel) så lang tid forut som mulig. Det første varsel om permittering må således etterfølges av skriftlig underretning til de enkelte som blir permittert og hvor tidspunktet for fratreden angis. Det bemerkes at bedriften i slike tilfeller ofte vil ha god tid til å varsle permitteringer. (KIlde LO)