Det ene funnet er i 1.etasje og det andre funnet er fra en dusj i korttidsavdelingen 2 vest.

Det er ikke uvanlig å finne legionellabakterier i dusjanlegg. Derfor tas det jevnlig prøver, og det er rutiner for legionellaforebygging. Slik forebygging er spesielt viktig i helseinstitusjoner, da bakterien kan gi lungesykdom. Det er spesielt personer med redusert immunforsvar som er utsatt for å få legionellose. 

Det er nylig installert et vannbehandlingssystem i bygningen, som er forebyggende med tanke på oppvekst av legionella. Videre er det satt inn tiltak med gjennomspyling og bytte av dusjhode og dusjslange i de to dusjene. Bruk av dusj og håndvask i aktuelt rom i 2.etasje er inntil videre stengt for bruk, til nye målinger viser akseptable verdier.

Kommuneoverlege i Eigersund kommune og smittevernoverlege ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) har deltatt i beslutning og iverksetting av tiltak.

Det vil jevnlig tas nye oppfølgingsprøver av prøvepunktene.

Som nevnt, er det er ikke mistanke om at pasienter eller ansatte har blitt syke som følge av påvist økt mengde legionella i aktuelle dusjer.

Du kan leser mer om legionellose hos Fokehelseinstituttet (FHI), som sier dette om “Legionellose er en sykdom som forårsakes av legionellabakterien. Legionellabakterier er vanlig forekommende i naturen og finnes i overflatevann og i jordsmonn. Bakterien overføres ved å puste inn aerosoler fra varmt- eller kaldtvannsystemer.” (FHI). Du kan også lese om legionella på Wikipedia, men bare husk at dette ikke nødvendigvis er faglig verifisert informasjon.