Kommunen har et kontinuerlig fokus på beredskap og dagens kurs er et ledd i å sikre at kommunen og samarbeidspartnere er best mulig forberedt på å håndtere alle typer kriser eller uønskede hendelser som er det begret som ofte brukes i beredskapssammenheng.

Kurset er to-delt der alle mellomledere og andre som er har et beredskapsansvar deltar og får opplæring i organisering og prinsipper for beredskapsarbeid, risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS), fylkesmannnes rolle, informasjon om relevant planverk m.v.

Dag to er mer operativt preget og vil bla ha en praktisk øvelse. Her deltar den operative beredskapsledelsen som er ordføreren, rådmannen og hans kommunalsjefer, beredskapsleder, informasjonssjef, Fylkesmannen i Rogaland, Bjerkreim kommune, Aker Soloution AS og Dalane Energi IKS.

Det er Nasjonalt utdanningssenter for samfunnssikkerhet og beredskap (NUSB) som gjennomfører kurset. NUSB har som overordnet mål å formidle kompetanse om samfunnssikkerhet og beredskap til sivilt og militært personell på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå. Utdanningssenteret er en del av Direktoratet for Sivil Beredskap (DSB) og det er andre gang at NUSB arrangerer kurs i Eigersund. Kursholder seniorrådgiver Erik Bjerkås fra NUSB fremholder viktigheten av at kommunens ledelse er engasjert og prioriterer beredskap. "Dette er en av de viktigste nøkkelsuksessfaktorene innen beredskapsarbeid. En av årsakene til at NUSB sier seg villig til å arrangere et slikt lokalt kurs er nettopp den tunge forankringen i kommunens ledelse og ikke minst det faktum at kommune også har invitert omkringliggende kommuner og samarbeidspartnere."

Ordfører Leif Erik Egaas (H) sier seg svært fornøyd med at NUSB er villig til å komme til Egersund for å arrangere kurs fordi dette gir oss langt bedre mulighet til å få et stort antall personer på kurs: "Det er også svært positivt at kurset har fått med deltakere fra andre kommuner og samarbeidspartnere noe som ikke bare bedrer beredskapskompetansen totalt sett, men også beredskapssamarbeidet på tvers av organisasjoner og kommunegrenser. Han sier seg sålangt godt fornøyd med kurset og det faglige påfyllet det gir.

Årsaken til at kommunen velger å prioritere å arrangere kurs i beredskapsarbeid er at dette også gir en god gevinst i det daglige arbeidet sier rådmann Ketil Helgevold: "Beredskapsarbeid er jo det vi gjør til daglig, bare mer av det på kortere tid og under vanskeligere forhold. Og selv om kommunen har et høyt nivå på sitt beredskapsarbeid og mange dyktig folk på dette området, er det viktig å holde "trykket oppe" fordi vi alltid kan bli bedre og ikke minst fordi at historien viser at mange hendelser som rammer oss var utenkelige før de skjedde. Vi må derfor være forberedt på både små og store hendelser, kjente og ukjente hendelser. Dette handler om å ivareta befolkningens grunnleggende trygghet." Han gir også hønnør til fagleder resepsjon Astrid Elisabeth H. Jørgensborg som har vært den som har stått for mye av den praktiske tilretteleggingen.

Kommunen er nå i gang med å revidere sin overordnede risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS), et arbeid som er planlagt å være ferdig i løpet av høsten. En slik analyse involverer hele organisasjonen og ulike samarbeidspartnere. Analysen tar sikte på å kartlegge mulige beredskaps- og krisesituasjoner som Eigersund kan bli rammet av. På bakgrunn av analysen vil det bli utarbeidet ulike tiltak for å redusere muligheten for at situasjonene inntreffer og/eller bidra til å redusere konsekvensene av slike hendelser. Arbeidet ledes av kommunens beredskapsleder Svein Oskar Wigestrand.

ROS-analysen vil også resultere i at kommunens beredskapsplan blir revidert i tråd med de utfordringer og problemstillinger som analysen gir. 

Bildet viser kommunalsjef helse- og omsorg Nina Bolme Steinsholdt (Eigersund), rådgiver vei og trafikksikkerhet Espen Hyggen (Eigersund kommune), beredskapsleder Svein Oskar Wigestrand (Eigersund kommune), kommunalsjef levekår Alt E. Kjøllberg (Bjerkreim kommune) og leder for serviceavdelingen Tora-Britt Svela (Bjerkreim kommune) i gruppearbeid for å drøfte beslutningsprosessen og det praktiske stabsarbeidet.

NUSB kurs Egersund