Meldingen var at flytoget og et annet tog hadde krasjet i en tunell på morgenkvisten. Minst 300 var savnet, deriblant en skoleklasse på 26 fra den fiktive skolen Hytta Skole i Eigersund. Selve evakueringen og arbeidet på stedet ble styrt fra Oslo mens Eigersund kommune tok seg av lokale pårørende, foreldre, foresatte, skolene samt lokal presse.

Dette var en ”table-top” øvelse som betyr en tenkt krise som håndteres rundt et skrivebord. Andre typer øvelser kan være mer operative og foregå ute i feltet. Uansett så ble det reelt nok til at pårørendesenter ble planlagt opprettet i skolens gymsal og busstransport for pårørende til Oslo bestilt.

Slike øvelser er både nyttige og lærerike og viser hvor viktig samarbeid mellom avdelingene i kommunen er. En fikk også se hvor fort menneskelige ressurser blir brukt og at dette kan være en knapphet. Som verktøy bruker en programmet CIM som er utviklet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Foruten fungerende rådmann, ordfører og varaordfører deltok også kommunalsjefer, beredskapsteam samt ansatte innen informasjon. Eigersund kommune øver jevnlig på beredskap og kriser og har ansatte med gode kunnskaper og utdannelse på området.