Om bord på D/S Hestmanden finnes utstillinger om krigsseilernes innsats og om hvordan de bodde om bord, film om opplevelsene de hadde under krigen og foredragsfasiliteter – i tillegg til at det vernede skipet i seg selv er en attraksjon og en viktig del av formidlingen. Besøk er gratis. 

Båten er et seilende museum, hvor båtens historie formidles i utstilling, og som Norsk krigsseilermuseum som  formidler den dramatiske historien til sjøfolk på norske skip under to verdenskriger. Les mer om Norsk krigsseilermuseum her.

D/S Hesmanden er spesielt opptatt av å formidle skipets og krigsseilernes historie til de yngre generasjoner. Både utstillingen «Krigsseilersyndromet» og applikasjonen «Mønstre på» inneholder sterke fortellinger fra virkeligheten. 

Du kan besøke båten ved Damskipskaien utenfor politistasjonen/Havnebygget i Strandgaten i tirsdag 19.7 - 25.7.2022. Besøk er gratis 19. juli 2022, kl 11-1700.

 • Skipet åpner opp tirsdag 19. juli kl 11 når varaordfører Leif Erik Egaas tar i mot på vegne av lokalsamfunnet, mens Kenneth Stoknes spiller «Ut mot havet» på saxofon fra skipet.
 • Kl 12 holder Johan Aakre fra kystforeningen et bildeforedrag om «Egersund havn under verdenskrigene»,
 • kl 14 vil Torbjørn Andersen holde foredrag om Krigsseiler-registeret og hvordan du kan bruke det på internett. Han har selv vært svært sentral i arbeidet med å bygge opp dette registeret.

Om Hestmanden

D/S Hestmanden ble bygget i 1911 i Bergen for Vesteraalens Dampskibsselskab. I fredstid har skipet hovedsakelig fraktet folk og gods opp og ned norskekysten. Under begge verdenskrigene ble Hestmanden brukt til den risikofylte konvoifarten, men klarte seg gjennom to verdenskriger og fikk ry på seg som et særdeles heldig skip. Mer om skipets spennende historie kan leses her.

I etterkrigstiden seilte Hestmanden på ulike oppdrag både utenriks og innenriks fram til 1979, da skipet ble berget fra opphugging. Etter flere tiår med restaureringsarbeid ble skipet døpt på nytt i 2011. I 2017 åpnet det for publikum, både som seilende museum, hvor båtens historie formidles i utstilling, og som Norsk krigsseilermuseum som  formidler den dramatiske historien til sjøfolk på norske skip under to verdenskriger. 

Frivillige fra D/S Hestmandens Venner har lagt ned mange tusen dugnadstimer knyttet til istandsetting og vedlikehold av skipet de siste årene. De vil på dugnad også føre skipet langs kysten og være delaktig i formidlingen underveis på seilasen. Gjennom blant annet omvisninger, arrangementer,  foredrag og skoleopplegg vil vi hedre krigsseilerne og deres innsats for Norge. Seilasen blir D/S Hestmandens andre tur for egen maskin siden 1964.

De skal seile langs kysten i sommer:

 • Åpent skip på Bredalsholmen i Kristiansand 24.06 – 10.07.
 • Farsund – Kaperuka 11.07 – 19/20.07
 • Egersund – 19/20.07 – 25/26.07
 • Flekkefjord – Laksefestivalen 25/26.07 – 31.07/02.08 (værforbehold for avgang)
 • Leirvik, Stord – samling før ank. Bergen 03.08
 • Bergen – Fjordsteam 4.08 – 7/8.08
 • Haugesund – Sildajazz 8/9.08 – 14.08 – NB: ikke bekreftet.
 • Arendalsuka – 15.08 – 19.08

NB: Værforbehold, endringer kan komme.

Her kan du lese mer om historien bak D/S Hestmanden