Blåtunge har spredt seg raskt nordover i Europa de siste årene. Mattilsynet er derfor godt forberedt på den situasjonen som nå har oppstått, sier Kristina Landsverk, fungerende administrerende direktør i Mattilsynet. De to besetningene hvor smitten er påvist vil bli pålagt restriksjoner. Mattilsynet vil opprette soner omkring de smittede besetningene og kartlegger nå omfanget av sykdommen for å få oversikt over situasjonen. Oppdatert informasjon om situasjonen vil legges ut på Mattilsynets nettsider.
Forskrift og tiltak om soner i forbindelse med påvisning av Blåtunge i to besetninger i Vest Agder.
Forskrift om opprettelse av soner for å bekjempe bluetongue
Følgende tiltak gjelder for slaktedyrtransport og livdyrtransport i de ulike sonene pr 21.02.09. Tiltakene kan endres dersom situasjonen tilsier det. Forskrift om opprettelse av soner for å bekjempe bluetonge
Fastsatt av Mattilsynet 20.02.2009 med hjemmel i forskrift av 27. juni 2002 nr. 732 om bekjempelse av dyresykdommer § 20. Lov 19. desember 2003 nr. 124 om matproduksjon og mattrygghet mv. (matloven ) § 19, jf. delegeringsvedtak fra Landbruks- og matdepartementet 5. mai 2004 nr. 884, jf. forskrift 19. desember 2003 nr. 1790. Jf. EØS-avtalen vedlegg I (EU direktiv 2000/75/EF og kommisjonsforordning (EF) 126672007)
§ 1 Formål
- Formålet med denne forskrift er å bekjempe bluetongue som har sitt utgangspunkt i bekreftet smitte på storfe i Vest Agder fylke.
§ 2 Opprettelse av restriksjonssoner
- Det opprettes en sperresone, risikosone og en observasjonssone Den nærmere avgrensing av restriksjonssonene følger av bestemmelsene i §§ 3, 4 og 5.
§ 3 Geografisk avgrensing av sperresonen
- Flekkefjord kommune: Fylkesgrensa mot Rogaland opp til Lundevatn. En linje rett øst sør for Flikka og Grøtteland til kommunegrensa til Kvinesdal.
- Kvinesdal kommune: Krysser Kvinesdal kommune nord om Liknes sentrum til kommunegrensa til Hægebostad.
- Hægebostad kommune: Krysser Hægebostad kommune i linje rett øst sør for Tingvatne til kommunegrensa til Audnedal.
- Audnedal kommune: Krysser Audnedal kommune sør for Øvre Øydnavatn til kommunegrensa til Marnardal.
- Ellers kommunene: Farsund, Lyngdal, Lindesnes, Mandal, Søgne, Marnardal og Songdalen.
§ 4 Geografisk avgrensing av risikosonen
- Rogaland fylke, kommunene: Randaberg, Stavanger(fastland), Sandnes, Forsand, Gjesdal, Sola, Klepp, Time, Hå, Bjerkreim, Lund, Egersund og Sokndal
- Vest-Agder fylke: Alle kommuner.
- Aust-Agder fylke, kommunene: Bygland, Åmli, Evje og Hornes, Froland, Arendal, Iveland, Grimstad, Birkenes og Lillesand.
§ 5 Geografisk avgrensing av observasjonssonen
- Rogaland fylke: Alle kommuner
- Vest-Agder fylke: Alle kommuner
- Aust-Agder fylke: Alle kommuner
- Telemark fylke, kommunene: Tokke, Fyresdal, Kviteseid, Nissedal, Drangedal og Kragerø.
§ 6 Tiltak i sonene
- Tiltak og forbud i sonene følger av: forskrift av 26. juni 2002 nr. 732 om bekjempelse av dyresykdommer kapittel V, forskrift av 30. april 2008 om kontroll med, overvåkning av bluetongue og restriksjoner på forflytning av dyr som er mottakelige for bluetongue og enkeltvedtak vedtatt av Mattilsynet.
§ 7 Tilsyn og vedtak
- Mattilsynet fører tilsyn og fatter vedtak for å gjennomføre bestemmelsene gitt i og i medhold av denne forskriften.
§ 9 Dispensasjon
- Mattilsynet kan i særlige tilfelle dispensere fra bestemmelsene i denne forskrift, forutsatt at det ikke vil stride mot Norges internasjonale forpliktelser, herunder EØS-avtalen.
§ 10 Straffebestemmelser
- Forsettelig eller uaktsom overtredelse av denne forskriften eller bestemmelser og vedtak gitt i medhold av den, er straffbart i henhold til matloven § 28
§ 11 Ikrafttredelse
- Denne forskrift trer i kraft straks.
Følgende tiltak gjelder for slaktedyrtransport og livdyrtransport i de ulike sonene pr 21.02.09. Tiltakene kan endres dersom situasjonen tilsier det.
Slaktedyr
Gjelder storfe og småfe som transporteres til slakteri fra sperresone/ risikosone og observasjonssone:
For å sende dyr til slakt skal det søkes dispensasjon. Slakteriene søker til Mattilsynet, regionkontoret for sine ikke navngitte leverandører. Mattilsynet kan gi dispensasjon når følgende kriterier er oppfylt:
- Slakteriene skal ha gode rutiner for smittehygiene.
- Alle dyr som slaktes skal registreres med individnr, produsentnr, avsendelsestidspunkt og slaktetidspunkt.
- Dyrene skal slaktes i løpet av 24 timer etter henting
- Dyrene skal transporteres fra sperresonen og direkte til slakteri.
Det er ingen restriksjoner på transport av slaktedyr innenfor den enkelte sone og for transport fra fritt område og inn i soner. Dette betyr at slaktebil kan hente dyr i f. eks. risikosone og deretter sperresone, under forutsetning av at transporten går direkte fra sperresone og til slakteri.
Søknader om dispensasjon for slaktetransport sendes
Livdyr. Gjelder storfe og småfe
Sperresone: Det er forbud mot å flytte livdyr både innenfor og ut av sonen.
Risikosone og observasjonssone: Det er tillatt å flytte dyr innenfor sonen. Det er ikke lov å flytte dyr ut av sonen. Det regionale Mattilsynet kan gi dispensasjon fra forbudet mot å flytte livdyr ut av en sone.
Viser til "oversikt over restriksjoner for flytting av dyr ved opprettelse av soner som følge av utbrudd av blåtunge." Her er oversikt over detaljerte flyttekrav. Det er ikke forbud mot å flytte livdyr fra en utenforliggende sone og inn.
Kontakt - Mattilsynet
- Distriktskontor på tlf. 06040
- http://www.mattilsynet.no
Kontaktperson i Eigersund kommune i forhold til blåtunge:
- Jordbrukssjef Steinar Nordvoll mobiltlf. 99 49 74 47
Andre spørsmål:
- Plansjef (Beredskapsansvarlig) mobiltlf. 95 88 49 76
- Rådmann Karl Johan Olsen mobiltlf. 90 72 21 33