Nå er det langt fra 14 000 abonnenter til Egersund vannverk, knapt halvdelen. Det kan forkomme dyreekskrementer i nedslagsfeltet til vannkildene i Eigersund som i alle andre drikkevannskilder i Norge der en benytter overflatevann.
La det imidlertid være helt klart: Det vannet som til slutt havner i springen er helt trygt å drikke uten koking.
Hvordan skjer vannbehandlingen fra vannkilde til springen?
Vannbehandlingsanlegget er bygd for å takle eventuelle bakterier i drikkevannet.
- Det tas prøver av råvannet, renvannet ut fra behandlingsanlegget og prøver på nettet hver uke. Det har ikke vært antydning til E-coliebakterier på noen av prøvene. (E-coliebakterier indikerer bakterier fra avføring til dyr og mennesker).
- Det er krav om 2 stk hygieniske barrierer ved alle vannverk. Størrelsen av kildene og inntaksdypet skal forhindre at bakterier kommer til vannbehandlingsanlegget. Kildene er da "selvrensende" som betyr at sykdomsframkallende bakterier ikke skal kunne overleve så lenge i kilden at de når vanninntaksledningen. Dersom det likevel skulle påvises bakterier i kilden, som vanligvis er den ene barrieren, skal vannbehandlingen være barriere nr 2.
- Råvannet gjennomgår en totalrensing i vannbehandlingsanlegget ved Kråkevann. Eigersund kommune har de nyeste og kraftigste UV-aggregatene på markedet, og disse dreper alle bakterier som kan være skadelige uhyre effektivt. I tillegg er det reserve UV-aggregater på begge hovedledningene, dvs. Veshovdaledningen og ledningen som går til byen. Kommunen har i tillegg et kloranlegg som også kan startes opp om nødvendig.
Siden vannverket ble startet opp i 1993, er det ikke registrert E-colibakterier på renvannet ut fra anlegget til sluttbruker.
Inngjerding av vannkilde
Vannkildene i Eigersund er ikke innegjerdet, men det ansees ikke som noe helsemessig problem at et begrenset antall husdyr ferdes i nedslagsfeltet. Disse dyrene holder vegetasjonen nede slik at vannet i Eigersund har svært lavt fargetall. Lavt fargetall er den viktigste faktoren for at UV-aggregatene skal virke mest effektivt.
Alternativet kunne vært at skogen vokste opp og la igjen tonnevis med organisk stoff hver høst. Råtnet løv ville bli ført til enorm bakterievekst i området rundt drikkevannskildene og laget farge på vannet slik at en måtte til med kjemisk rensing, noe som er både komplisert og kostbart. Egersund vannverk er ikke forberedt for kjemisk rensing, mens Hellvik og Helleland vannverker er klargjort for en slik behandling.
De få kyrne det her er snakk om, holder seg vanligvis på nedsiden av dammen, men de kan i tørre perioder at de tar seg en tur opp for å drikke. Det er ikke noe problem å gjerde inne området ved dammen, men da ville de bare trekke lenger mot Nodland. Dette ville ikke hjulpet noe i det hele tatt. Folkehelseinstituttet var i sin tid på befaring i området, og konkluderte med at Holmavatnet var ikke aktuelt å gjerde inne. Nedslagsfeltet for Holmavatn og Kråkevatn er svært stort, noe som også ville gjort dette svært dyrt. Da vi ikke har noe E-colieproblem, hadde dette vært å kaste bort store summer til ingen nytte.
Utløpet fra Holmavatnet ligger i andre ende av vannet og råvannet går i tunnel og rør ned til Kråkevatnet hvor inntaket til vannbehandlingsanlegget ligger på ca 20 m dyp, slik at det ikke er noen fare i forhold til tamme og ville dyr. Vannverk med overflatevannskilder langs kysten har langt større problemer med måker, ender og andre fugler som en vanskelig kan holde borte fra vannkildene. Heldigvis er det svært få fugler i vårt område.
Hvorfor har ingen reagert tidligere?
Dersom dette hadde vært et problem, som NRKs oppslag vil ha det til, hadde både kommunen og spesielt Mattilsynet reagert for lenge siden. Det er ikke vanskelig å være enig med Seniorinspektør Ådne Iversen i at det ikke er ønskelig med et stort antall dyr i nedslagsfeltet. Eigersund kommune holder imidlertid kontinuerlig oppsyn med råvannskvaliteten, og hadde det vært påvist E-coliebakterier, hadde det blitt reagert umiddelbart.
Framtidig vannkilde
Egersund vil om noen år få et nytt vannbehandlingsanlegg og vann fra en ny kilde. Revsvatnet er enormt stort og dypt, og det er lagt svært strenge restriksjoner på nedslagsfeltet og selve vannkilden. Her vil vannet hentes fra ca 40 m dyp. Vi har tatt prøver av vannkvaliteten i Revsvatnet i flere år, og kvaliteten er svært god.
Til slutt;
Drikkevannet i Eigersund kommune kan drikkes uten koking.
Dette fikk NRK-Rogaland i forkant forsikringer om både fra undertegnede og fra Mattilsynet, men valgte likevel å lage en stor sak ut av det.