Det var tidligere i mai at juryen for statens pris besøke Egersund hvor de var innom Egersund Mandssangforening og Berentsen Brygghus samt fikk byvandring. Juryens begrunnelse er blant annet satsingen på gratis ferge som binder sammen bydelene Gamlebyen i øst, sentrum i midten og Kråkerøy i sør sammen, men også Egersund fikk god omtale.

Egersund

I juryens beskrivelse av Egersund kan en lese at Egersund by er kjennetegnet av et tett bysentrum med et nær komplett tilbud av offentlige og private tjenester, samt et levende handelsmiljø. Kommunen har gjennom tiår hatt fokus på sentrumsutvikling og arbeider systematisk for å sikre at sentrum vokser i attraktivitet.

De sier videre at det i disse dager ferdigstilles et prosjekt som heter Elveparken, der man bygger en ny park i byens midte. Egersund har hatt store utfordringer med flom og Elveparken representerer en metode for hvordan flomvern og byutvikling kan gå hånd i hånd.

Egersund er en vakker liten kystby med store arkitektoniske verdier. Kulturminneforståelsen sitter dypt og sikrer at byen utvikler seg videre med utgangspunkt i sine unike ressurser av bygninger og historisk arv. Ikke minst er det synlig gjennom at kommunen har en egen byantikvar, noe som er sjeldent for byer av denne størrelsen. Juryen er glad for å observere at kommunen har en genuin respekt for sin fortid og at den ser hvilket materiale den rike arkitektoniske arven representerer.

Hele beskrivelsen av Egersund kan leses på regjeringen.no.