«Enig og tro til Dovre faller» ble sunget høyt i Rikssalen på Eidsvoll i mai 1814. Eidsvollsmennene hadde erklært Norge som en fri nasjon etter mer enn 400 år i union med Danmark, de hadde valgt en konge for landet og gitt den nye nasjonen en grunnlov. Midt iblant dem sto Christen Mølbach fra Egersund. I år feirer vi at grunnloven er 200 år.

bauta-varbergveien-mølbach.jpgI 1914 var det stor feiring av grunnlovens 100-årsjubileum rundt om i hele landet. I Egersund mente Egersunds Ungdomsforening at det å hedre Mølbach med en bauta ville være en flott markering. Foreningen finansierte bautaen som ble plassert i Fjellparken ved Varbergsveien, og avduket 17. mai 1914. Bautaen står samme sted i dag.

Christen Mølbach var Eidsvollsmann og Stortingsmann. Han ble født i 1766 i Kristiansand. Senere flyttet han til Egersund hvor han ble sorenskriverfullmektig og etter hvert kjøpmann. I 1814 var han delegat til Riksforsamlingen på Eidsvoll. Han sluttet seg der til Unionspartiet som han i ti år representerte som stortingsrepresentant. På stortinget var han blant annet medlem av Lagtinget og Justiskomiteen.

Dalane folkemuseum beskriver Mølback på sine nettsider som en som ikke bare var rik. Han er også en lærd mann, bereist og en med store kunnskaper om Europa, europeisk politikk og maktforhold.

Mølbach døde i Egersund i 1834. Ifølge eidsvollsmenn.no hadde han ingen etterkommere. Bildet fra 1914 ble tatt av Erling K. Ellingsen.

Relaterte lenker