I forbindelse med 200-årsjubileet til Gjensidige Forsikring har selskapets største eier, Gjensidigestiftelsen, gitt folkegaven «Det store brannløftet» til en samlet verdi på 350 millioner kroner. Dette programmet skal bidra til en ytterligere profesjonalisering av det norske brannvesenet. Og innbyggerne i Egersund i Rogaland er blant de som nå kan glede seg over satsningen.

Det var en stolt og svært glad leder av beredskapsavdeling Svein Oskar Wigestrand som på vegne av Eigersund Brann og Redning tok i mot gaven fra Gjensidigestiftelsen i dag morges. Gaven ble overrakt av Anne Eikeland som er lokal tillitsvalt i Gjensidige og skjedde på direkten på NRK Lokalen. Senere på dagen kunne han informere planteknisk utvalg om gaven, noe som medførte både loveord til Gjensidigestiftelsen og allmenn applaus.

Livreddende brannløft
- Det har vært utfordrende å avgjøre hvilke brannvesen som skulle få nye biler. Vi fikk inn svært mange kvalifiserte søknader, men prioriterte de stedene hvor effekten av et nytt kjøretøy blir aller størst. Derfor er vi glade for å kunngjøre at Egersund nå er blant de stedene i Norge som får en
Brannbil/mannskapsbil og derigjennom også en forsterket brannberedskap, sier Anne Eikeland i Gjensidigestiftelsen.

Brannvesenet er et kommunalt ansvar, og mange norske kommuner har en anstrengt økonomisk situasjon. Med en prislapp på mellom 4 og 5 millioner kroner pr. mannskapsbil, investeres det i brannbil i gjennomsnitt hvert 15. år. Siden prosjektet ble offentliggjort i mars i år, er det kun 30 av 428 kommuner som ikke har søkt om å få tildelt en av de 12 store mannskapsbilene, de 24 fremskutte enhetene eller den ene dykkerbilen som nå gis bort.

Bilene bygges for første gang på felles mal. Frem til i dag har hvert enkelt brannvesen i stor grad selv spesifisert hvordan deres nye brannbil skal være utstyrt når ny bil bestilles. De 37 kjøretøyene som nå gis bort, blir for første gang bygget etter en felles standard. En ekspertgruppe bestående av Norges mest erfarne brannfolk har utarbeidet en omfattende spesifikasjonsliste som gjør at alle bilene har det nyeste og mest moderne utstyret som kan skaffes. Det vil også bidra til at brannfolkene som opererer kjøretøyet vil kunne arbeide raskere, sikrere og mer effektivt på et åsted.

Ikke alle fikk bil, men hele etaten skal styrkes
I Norge foretas det 200 utrykninger hver dag, og det brenner for ca 4 milliarder kroner årlig. Brannbilen et av de aller viktigste arbeidsverktøyene de ansatte har for å minimere skadeomfang og berge liv.
- Selv om ikke alle som søkte om nytt kjøretøy fikk ønsket innfridd, vil samtlige brannvesen i Norge gjennom «Det store brannvesenet» styrkes. For i tillegg til å dele ut 37 kjøretøy, får alle brannvesen som har søkt, ulike utstyrspakker til en samlet verdi på 80 millioner kroner. I t illegg investerer nå Gjensidigestiftelsen ytterligere 160 millioner kroner i tiltak innen kompetanseheving, forebygging samt forskning og utvikl ing. I sum vil dette bidra til å heve beredskapen og kunnskapsnivået i etaten ytterligere, sier Unn Dehlen, administrerende direktør i Gjensidigestiftelsen.

For ytterligere informasjon om Det store brannløftet, samt oversikt over hvilke brannvesen som får tildelt nvtt kjøretøy, vennligst se www.brannloftet.no

Fakta om mannskapsbilen som deles ut via «Det store brannløftet»
Brannvesene som får tildelt en mannskapsbil vil få et hypermoderne kjøretøy med det best tenkelige
utstyret.

  • Vannkanon i front (inntil 3000 I/min) som også kan bruke skumløsning. Styres med joystick fra førerhuset.
  • Infrarødt kamera i front som identifiserer hvor varmeutvikling skjer i bygg/tuneller som ikke kan påvises visuelt. Mannskapet styrer vannkanon basert på skjermbildet.
  • Kommunikasjonssystem som er koblet mot 110-sentral og andre enheter. Systemet kan også «snakke» med bilen samt fjerndiagnosere og sjekke bilen.
  • Dobbeltkabin med tre røykdykkerplasser
  • 360 graders birdview (kamerafunksjon som gir perspektiv rundt hele kjøretøyet)
  • Røykfrie soner i kabin.
  • Systemer som senker utstyr på taket av bilen ned på bakkenivå (mannskap slipper å klatre opp)
  • Med de 12 bilene følger også service og oppfølging i fem år.

Verdien på denne pakken er ca 4,5 millioner