Her i fylket er det Rogaland fylkeskommune ved Linda Nilsen Ask som leder det overordnede prosjektet. Hun samarbeider blant annet med Fylkesmannen i Rogaland og med prosjektleder i Time/Klepp som nylig har fullført sitt pilotkommuneprosjekt. Som noen av de første kommunene i landet. Time og Klepp har nå fått ny status som ressurskommuner og som begrepet indikerer innebærer dette at disse kommunene aktivt skal dele sine erfaringer med de nye pilotkommunene.

Spesifikk kompetanseoverføring er en av de mange fordelene med å være pilotkommune innen universell utforming. En annen er at en får tett kontakt med noen av de mest kompetente personene på statlig side. Først og fremst fra Miljøverndepartementet og Barne-, Likestillings- og Inkluderingsdepartementet. En tredje er mulighetene til ekstra tilskuddmidler underveis. I forbindelse med oppstarten av Pilotkommuneprosjektet får således pilotkommunene i Rogaland kr. 100.000 hver for 2010. Disse midlene er beregnet brukt til kompetanse-byggende formål.

Den 14. september gikk det formelle startskuddet for pilotkommuneprosjektet i Rogaland. Dette skjedde gjennom en såkalt Kick-Off samling i Stavanger. Alle pilotkommunene var til stede og fra Eigersund kommune deltok rådmann Karl Johan Olsen, levekårsjef Kåre Ingvar Helland og førstekonsulent Jan Petter Leidland.

Alle kommunene ga en presentasjon av sin status innen arbeidet med universell
utforming. Flere av kommunene var helt i startfasen mens Randaberg og Eigersund kommuner var de som hadde kommet lengst. For Eigersund kommunes del har faktisk arbeidet med universell utforming pågått i 10 år nå og det bør gi kommunen et solid utgangspunkt for det omfattende arbeidet som nå står foran oss.

I Eigersund kommune har det skjedd mye positivt innen dette tiltaksområdet. Men det er ingen grunn til å legge skjul på at vi står foran omfattende oppgaver i mange år fremover dersom kommunen skal kunne oppfylle de mange kravene som er nedfelt i den nye lovgivningen. På Kick-Off samlingen den 14. september formulerte kommunen i stikkords form noen av disse utfordringene. Disse er blant annet:

• Hensiktsmessig organisering av prosjektet.
• Bedre koordinering av det samlede arbeidet med universell utforming i Eigersund kommune.
• Kompetanseoppbygging i organisasjonen.
• Utvidet kartlegging i lokalmiljøet.
• Verneverdige bygninger.
• Utarbeide handlingsplan.
• Økonomi.

Avslutningsvis nevnes at opplegget med pilotkommuner er et viktig ledd i Regjeringens storsatsing for å gjøre Norge universelt utformet innen 2025. Det er tverrpolitisk enighet om viktigheten av denne satsingen. Meningen er at satsingen på pilotfylker og pilotkommuner skal fungere som en drivkraft i det nasjonale arbeidet med universell utforming.