Sandnes er vinner av årets NæringsNM for kommuner. Like bak ligger Eigersund som har klatret opp til en god andreplass etterfulgt av Austevoll og Sogndal. Rangeringen er basert på vekst, lønnsomhet, nyetableringer og næringslivets størrelse.

Ordfører Leif Erik Egaas sa i sin nyttårstale at vi i Eigersund sitter ytterst på den grønneste gren på det grønneste treet i den grønneste skogen. To dager senere kom beviset på at dette stemmer.

Ordføreren sier at denne undersøkelsen viser at vi er på rett vei med næringslivssatsingen i kommunen. Dette er næringens fortjeneste – og som ordfører vil jeg berømme den innsatsen som gjøres i det lokale næringslivet. Det er samtidig slik at kommunens rolle også er viktig for å få til et stabilt og godt grunnlag for de ulike næringene i kommunen vår. Dette har vi brukt ressurser på – og vil fortsette å prioritere i tiden som kommer. Dette lover meget godt for 2013 og årene fremover. Dette gir ekstra energi og kraft inn i det nye året.

Rådmann Ketil Helgevold kommenterer resultatet med å si at dette er et meget gledelig resultat som først og fremst viser at vi har et sterkt og godt næringsliv som bygger stein på stein – og som oppnår gode resultater. Kommunens holdning til næringslivet er positiv og vi opptrer lyttende og løsningsorientert i forhold til næringslivsaktørene i kommunen. Dette skaper i sum et godt klima for samarbeid og utvikling.”

Dalane er beste region

Videre har NHO delt opp landet i 83 regioner og målt disse opp mot hverandre. Både når det gjelder lønnsomhet og vekst ligger Dalane på topp med solide førsteplasser. I sine kommentarer skriver NHO at Dalane er regionen som har høyest andel vekstforetak i næringslivet. Videre hadde Dalane høyest lønnsomhet, og er samtidig den regionen med høyest lønnsomhet de ti siste årene. Tar man med de to siste målene nyetableringer og størrelse ender Stavangerregionen sammenlagt på en førsteplass med Dalane like bak.

Regioninndelingen som brukes i NæringsNM er såkalte ”politiske regioner”. Det er kommuner som selv har innledet samarbeid i form av regionråd eller interkommunale næringsselskap. Eigersund er en del av regionen Dalane sammen med Lund, Sokndal og Bjerkreim.