Det er utarbeidet flomsonekart for 10-, 50- og 200-årsflom for Hellelandselva fra Helleland til utløp i havet ved Egersund, en ca. 18 km lang strekning. Analysen viser at en 10-årsflom vil gi betydelige oversvømmelser i sentrumsområdene ved Egersund.

Det vil også sannsynligvis renne vann gjennom undergangen ved jernbanen ved en 10-årsflom i Eieåna. Flere bruer har for lav kapasitet på kartlagt strekning. Blant annet overtoppes Tyskerbrua allerede ved en 10-årsflom, mens adkomstbruen nord til Elverhøy og Hestad bru overtoppes ved en 50-årsflom. Ekstremvannstand for sjø medfører at bygninger langs havna er flomutsatt.

Ved en 200-årsflom vil hele dalbunnen fra utløpet fra Øgreyfoss kraftstasjonen og ned til Slettebøvatnet oversvømmes. Jernbanen ved Egersund oversvømmes og E39 vil være ufremkommelig på flere partier.

Formålet med flomsonekartene

Flomsonekartene gir kommunen verdifull informasjon i arealplanlegging, byggesaksbehandling og lokal flomberedskap. Målet er å styre arealbruken bedre slik at det tas nødvendig hensyn til flomfaren i arealplaner og byggesaker.

Relaterte lenker

NVE - Flomsonekart. Delprosjekt Egersund