Det skulle være kjent for de fleste at kommunen sliter med plassproblemer på Husabø skole og Husabø ungdomsskole. Dette er noe av bakgrunnen for at formannskapet i september 2012 ba om en sak om dette til politisk behandling og denne ble fremlagt for kommunestyret i desember 2012. Som et mer langsiktig tiltak fattet kommunestyret vedtak om at det skal utarbeides en skolebruksplan som skal omfatte alle skolene i kommunen og se utvikling av elevtall opp mot den totale skolestrukturen, samt at det skal utarbeides en plan for å se på behovet for utbygging av skolene i sentrum. Dette arbeidet må være sluttført tidlig høsten 2013 slik at eventuelle budsjettmessige konsekvenser kan bli innarbeidet i budsjett for 2014 med påfølgende økonomiplaner. Som et mer kortsiktig tiltak ble det også vedtatt at det skal bygges et modultilbygg med 3 klasserom i tilknytning til skolene på Husabø. 

Som et ledd i forberedelsene til skoleåret 2013-2014 er administrasjonen nå i gang med å se på fordeling av ungdomsskoleelever på Husabø, et elevgrunnlag som for øvrig endrer seg fortløpende av ulike årsaker. Som et resultat av dette er vi nå i en situasjon der det er plassproblemer som tvinger frem kortsiktige og midlertidige løsninger – og der vi har tidsmessige problemer med dette fordi løsningen må være klar i løpet av mars om det skal ha noen effekt til skoleåret 2013-2014. 

Det er derfor satt i gang en prosess der administrasjonen vurderer midlertidige forslag om å utnytte ledig kapasitet på Rundevoll skole for å avhjelpe plassproblematikken på Husabø ungdomsskole. Tidsperspektivet for den midlertidige løsningen er i utgangspunktet to år da vi ser det som lite realistisk å få til nye permanente løsninger før dette. 

Det er i utgangspunktet to ulike forslag som nå vurderes som midlertidige løsninger for en klasse. 

Det ene forslaget er å la Rundevoll skole midlertidig bli en 1 – 10 skole, dvs både barne- og ungdomsskole. Det vil med denne løsningen bli en ungdomsskole som helt og holdent er underlagt Rundevoll skole på lik linje med barneskoletrinnet. 

Det andre forslaget er å opprette en filial av Husabø ungdomsskole med tilhold på Rundevoll skole. En filial vil være underlagt Husabø ungdomsskole både administrativt og faglig og vil bli integrert med Husabø ungdomsskoles øvrige klasser så langt det lar seg gjøre, bla i valgfag, kroppsøving, undervisning i fag som krever spesialrom, sammenkomster/arrangementer mv. 

Administrasjonen vil ut i fra en faglig og helhetlig vurdering i utgangspunktet anbefale at det velges en filialløsning. 

Begge forslagene tar kun utgangspunkt i de påtroppende ungdomsskoleelever som tilhører Rundevoll skolekrets. Årsaken til dette er at, slik vi foreløpig vurderer det, så setter lovverket en del formelle begrensninger på mulighetene til å ta en blandet klasse med elever fra både Husabø krets og Rundevoll krets og plassere denne på filialen på Rundevoll skole. 

Administrasjonen har i første rekke gjennomført en drøfting med Utdanningsforbundet, noe som skal gjøres på et tidligst mulig tidspunkt. Vi vil i løpet av fredag 21. februar 2013 informere de ansatte, elever og deres foresatte på alle skolene som blir berørt av prosessen som nå settes i gang. Tidlig neste uke vil det bli oversendt et formelt saksforelegg til de instanser som skal ha slike saker til uttale. Dette er de ansattes organisasjoner, kommunalt foreldreutvalg (KFU), Foreldrenes Samarbeidsutvalg (FAU), Samarbeidsutvalget (SU), elevråd på skolene Rundevoll skole, Husabø skole og Husabø ungdomsskole. Det vil i tillegg bli invitert til foreldremøter for de klassene som kan bli omfattet av forslaget. All informasjon vil også bli lagt ut på kommunens og den enkelte skoles hjemmeside. Dermed vil alle ha en mulighet til å kunne uttale seg om saken før en avgjørelse tas.

Vi oppfordrer alle som har en mening om denne saken til å bruke de samarbeidsorganene som skal behandle saken slik at de uttalelsene som komme blir både mest mulig representative og konstruktive. De som gir høringsuttalelse i saken står selvsagt helt fritt i å avgi sine uttalelser og de er heller ikke begrenset til kun å gjelde de to forslagene som her er nevnt.

Når alle høringsuttalelsene er kommet inn vil saken bli oppsummert og rådmannen vil konkludere, for så å fremme en sak til politisk behandling for endelig avgjørelse i løpet av mars. Formannskapet vil, som skolefaglig hovedutvalg, få en foreløpig orientering om saken på et ekstraordinært orienteringsmøte førstkommende mandag ettermiddag. 

Det bør nevnes at de skisserte forslagene ikke er et ledd i en spareprosess og heller ikke vil føre til noen innsparing, de foreløpige beregningene viser tvert i mot at det vil gi økte utgifter. Forslagene vil heller ikke endre noe på den foreslåtte modulutbyggingen på Husabø, denne vil gå sin gang. 

Et naturlig spørsmål er hvorfor disse forslagene ikke har kommer opp tidligere. Årsaken er at forslagene har kommet opp som et resultat av en helt ny gjennomgang der vi har prøvd å se på plassproblemene med "nye øyne" ut i fra de elevtallene som foreligger nå. 

Vi er klar over at de nevnte forslagene ikke på noen måte er ideelle løsning, men vi ser på nåværende tidspunkt ikke andre løsninger som gir samme effekt og som løser de akutte plassproblemene som Husabø ungdomsskole vil få, dersom det ikke settes inn tiltak.