«Sammen for våre barn, unge og familier» er målet vårt. Et trygt fellesskap er viktig for å gi barn og unge hjelpen og støtten de trenger. I samarbeidet med Bufetat om fosterhjemsrekruttering jobber vi etter mottoet «Okka unga, okka ansvar». Vi skal stå sammen for å tilby fosterhjem til disse barna og gode vilkår for fosterhjemmene.
Oppfølging til fosterhjem
Som fosterhjem i Dalane får en oppfølging av saksbehandler, som følger opp fosterforeldre, fosterbarn og biologiske barn. Saksbehandler kommer på besøk minimum 4 ganger per år og ved behov. Tema i oppfølgingsbesøk er barnets situasjon og fosterforeldrenes behov for støtte. Saksbehandler deltar også i samarbeidsmøter med andre instanser.
Dalane barnevern tilbyr omsorgspakken til fosterhjem, foreldre og fosterbarn: Fosterforeldrene får gjennomgå opplegget «En god start», mens foreldrene får tilbud om «Fortsatt foreldre» og fosterbarnet får tilbud om «Min historie». Det er saksbehandler som følger opp omsorgspakken og tanken er at disse skal gå parallelt overfor fosterforeldre, foreldre og fosterbarn. Omsorgspakken skal hjelpe å skape trygghet i en ny familie, godt samarbeid mellom fosterhjem og foreldre, ivareta tilknytning og tilhørighet, samt håndtere avvisning og følelsesregulering.
Alle som blir fosterhjem i Dalane skal også få kurset Trygg Base, som er en kursrekke over 8 samlinger der hovedtema er sensitiv omsorg, utviklingsstøtte og trygge relasjoner.
Mengden av oppfølging videre er behovsavhengig. Det er mulig å få tildelt veileder i fosterhjemmet. Vi jobber for at det skal være samme veileder for fosterforeldre og foreldre i saker hvor det er mulig.
Oppfølging av biologiske barn i fosterhjem
Dalane barnevern er opptatt av at biologiske barn i fosterhjemmet også skal ha en rolle. Det vil bli gitt mulighet for biologiske barn til å delta i samtaler med saksbehandler og å utrykke sine meninger og behov. Fosterforeldre vil få veiledning av saksbehandler i vanlige problemstillinger som kan oppstå mellom fosterbarn og biologiske barn. Hvert år sender vi biologiske barn i fosterhjem på kurs i regi av Bufetat, hvor de får møte andre barn i samme situasjon.
Kompensasjon
Grunnstøtte
Alle fosterhjem innvilges grunnstøtte tilsvarende 1KS sats for arbeidsgodtgjøring, samt utgiftsdekning i tråd med alder etter KS sine satser. I tillegg vil fosterhjemmet motta barnetrygd. Her finner du mer informasjon og satser for grunnstøtte:
Forsterkning
I noen fosterhjem er det behov for ulike støttetiltak. Når fosterhjem mottar arbeidsgodtgjøring utover grunnstøtten på 1KS, utgiftsdekning utover ordinær sats for alderen, særskilt veiledning eller det er satt inn besøkshjem, SFO, barnehageplass eventuelt andre støttetiltak regnes fosterhjemmet som forsterket.
Pensjon
Fosterforeldrene får 1KS grunnstøtte. Det er en pensjonsgivende inntekt som gir opptjening av alderspensjon i folketrygden. Per nå blir ikke fosterforeldre regnet som arbeidstakere, men som oppdragstakere eller frilansere og blir likestilt med selvstendig næringsdrivende. Dermed får ikke fosterforeldre opptjening i tjenestepensjon, men kan spare til pensjon i private pensjonsordninger.
Frikjøp
Noen ganger blir fosterforeldre frikjøpt fra sitt daglige arbeid for å kunne være fosterhjem på heltid. En kan bli frikjøpt fra hele eller deler av stillingen. Dette er i hovedsak gjeldende det første året og kan sidestilles med en type foreldrepermisjon for å skape trygghet og tilknytning til et nytt hjem. I særskilte tilfeller kan frikjøp (helt eller delvis) videreføres også etter første plasseringsår.
Ekstra utgifter
Barneverntjenesten dekker ekstrautgifter til f.eks. briller, tannhelse, helsetjenester, dåp, konfirmasjon m.m.
Til deg som er ufør
Det er mulig å bli fosterhjem selv om du er uføretrygdet. Det er viktig med dialog med NAV om det.