Målinger av grunnvannsnivå på 5 steder viser at grunnvannsnivået i juni ikke har vært lavere på 25 år. I enkelte elver er vannføringen så lav at det for juni skjer bare en gang hvert 20. år.

Årsaken til den lave grunnvannstanden og vannføringen i dette området er den nedbørfattige vinteren og våren. I følge met.no har deler av Rogaland og Vest-Agder kun fått 25-50 % av normalnedbøren for perioden januar til og med mai. Vi finner med andre ord fortsatt rester etter ”vintertørken” som forekom på større deler av Vestlandet og Sørlandet.

Kartene viser aktuell grunnvannstand i forhold til gjennomsnittlig grunnvannstand for samme dato i perioden 1990-2008. Fargene i bakgrunnen er baserte på beregninger med en hydrologisk modell (HBV) som ut fra arealfordelte meteorologiske data beregner vannbalansen i landskapselement med størrelse 1 km2. Sirklene representerer virkelige observasjoner fra NVEs stasjonsnett.

Grunnvannstand - kart juni 2010.

Klasseinndelinger er: Svært høy (over 95 %); Høy (mellom 75 og 95 %); Normal (mellom 25 og 75 %); Lav (mellom 5 og 25 %); Svært lav (under 5 %). Svært lav (5 %) betyr at det er gjennomsnittlig 20 år eller mer mellom hver gang grunnvannstanden på denne tiden av året er like lav.