Ordfører Leif Erik Egaas (H) reagerer svært positivt på meldingen om at kommunen er tatt opp som medlem i det boligsosiale velferdsprogrammet som Husbanken har etablert. Han takker administrasjonen for godt utført håndverk – og ser frem til at arbeidet med programmet kommer skikkelig i gang.

Det å skaffe bolig til alle, også de som har vanskelig for å mestre det å bo i egen bolig, har vært og er et nasjonalt satsingsområde for regjering og Storting. Fra statlig side har det vokst frem en stadig tydeligere erkjennelse av at innsatsen på det boligsosiale tjenesteområdet jevnt over ikke har gitt de ønskede resultatene. Dette gjelder for de fleste norske kommuner. Fra statlig side har en derfor har en derfor satt i gang et omfattende forsøksarbeid for å finne frem til metoder og arbeidsformer som kan medvirke til at en kan lykkes langt bedre med det boligsosiale arbeidet enn hva tilfellet gjennomgående har vært tilfellet frem til nå.

Varaordfører Unn Therese Omdal (A) er begeistret og gir honnør til alle som har vært involvert i prosessen – og ser at kommunen nå kan styrke et område hvor det uansett er helt nødvendig å bruke ressurser.

Husbankens boligsosiale velferdsprogram er det mest inngripende statlige programmet som er igangsatt innen det boligsosiale tjenesteområdet til nå. Det innebærer blant annet et tett samarbeid mellom Husbanken og den aktuelle kommune i en prosjektperiode som kan vare i inntil fem år. Dette er et prioritert innsatsområde for Husbanken og sentralt i samarbeidet med de utvalgte kommunene står blant annet god organisering, godt internt samarbeid, god forankring i politisk og administrativ ledelse og et systematisk planarbeid innen dette tiltaksområdet.

Rådmann Ketil Helgevold er svært godt fornøyd med utfallet av søknadsprosessen og mener at dette vil revitalisere arbeidet innenfor et komplisert og vanskelig arbeidsfelt. ”Her har den politiske ledelsen og administrasjonen jobbet godt sammen – og utarbeidet et program som kan danne bærebjelken i arbeidet med å skaffe vanskeligstilte stabile og varige boforhold. Det er godt teamarbeid som nå har gitt resultater”.

Den statlige visjonen som ligger til grunn for det boligsosiale velferdsprogrammet er formulert på følgende måte: ” Alle skal bo trygt og godt”. Programmets hovedmål er tilsvarende formulert: ”Flere vanskeligstilte skal bo i stabile og varige boforhold.”

Arbeidsmålene for det boligsosiale velferdsprogrammet er definert som følger:

  • Økt forebygging og kamp mot bostedsløshet.
  • Økt boligsosial aktivitet i kommunene
  • Økt boligsosial kompetanse i kommunene.

Husbanken har i tillegg utarbeidet følgende delmål for samarbeidet med den enkelte kommune:

  • Bidra til helhetlig planlegging og organisering av bolig og tjenester i kommunene
  • Bidra til langsiktig, strategisk planlegging og innretting av kommunenes boligsosiale virksomhet.
  • Bidra til at det boligsosiale arbeidet inngår som en del av kommunens overordnede planer og budsjetter.
  • Bidra til en helhetlig og samordnet bruk av statlige og kommunale virkemidler.
  • Bidra til et dokumentert kunnskapsgrunnlag til bruk i planlegging og erfaringsoverføring.
  • Bidra til prosesser der planlegging og gjennomføring av tiltak vurderes jevnlig og justeres ved behov.

Hva innebærer deltakelse i det boligsosiale velferdsprogrammet?

Deltakelse i det boligsosiale velferdsprogrammet vil ha omfattende konsekvenser for Eigersund kommune i den kommende femårs perioden. En av mange sider er at kommunen vil gå gjennom alle sider ved sin innsats overfor personer som har vanskeligheter med å få en tilfredsstillende og stabil boligsituasjon. Dette vil igjen måtte innebære at kommunen vil måtte utvikle en ny måte å arbeide på og organisere disse mange ulike tjenestene på en mest mulig helhetlig måte. De godt kjente utfordringene kommunen har innen tjenestene til personer med rusproblemer blir et viktig ledd i dette arbeidet. Herunder skal det blant annet vurderes hvordan en del av kommunens boligmasse eventuelt kan benyttes i fremtiden.

I saksforelegget til Formannskap og Kommunestyre summeres de positive sidene som Eigersund kommune vil få gjennom deltakelse i det boligsosiale velferdsprogrammet på følgende måte:

  • Finansiering av ekstern foranalyse av status på det boligsosiale tjenesteområdet etter søknad.
  • Finansiering av programleder i inntil 5 år etter søknad.
  • Et bredt og langsiktig samarbeid med Husbanken.
  • Tett oppfølging og veiledning av programleder og involverte aktører.
  • Husbankens kompetanse- og boligtilskuddsmidler vil bli prioritert brukt i programkommunene.

Eigersund kommune har i sine søknadsdokumenter beskrevet de mange utfordringene kommunen står overfor innen det boligsosiale arbeidet. Dette er et spesielt komplisert tjenesteområde og dette spesielt tilrettelagte samarbeidet med Husbanken er en sjelden god anledning til å utvikle kommunens oppfølging overfor de personene som sliter mest med sin bosituasjon i det daglige.

Eigersund kommune erkjenner at en har store utfordringer knyttet til det boligsosiale tjenesteområdet. Rådmannen er av den oppfatning at deltagelse i det boligsosiale velferds- programmet vil bidra positivt til at de som trenger det mest i vår kommune skal kunne bo i stabile og varige boforhold. Deltakelse i dette programmet vil og bidra til å utvikle kommunens organisasjon og gjøre den bedre i stand til å håndtere komplekse og tverretatlige tjenesteområder.

Eigersund kommune står nå foran en meget omfattende arbeidsperiode innen det boligsosiale området i de neste fem årene. Arbeidet starter opp for fullt rett over nyttår med blant annet ansettelse av programleder og første samling av de utvalgte programkommunene i første halvdel av februar.

For de som måtte være spesielt interessert i dette tjenesteområdet og deltakelsen i Husbankens boligsosiale velferdsprogram, viser vi til Kommunestyresak 055/13. Denne inneholder en meget grundig beskrivelse av programmet og status for det boligsosiale arbeidet i Eigersund kommune. Interesserte finner greit frem til saken på Eigersund kommunes nettside.