Fylkesmannen i Rogaland har etter tilsyn i Eigersund kommune 10.-11.desember 2012 sendt ut en foreløpig tilsynsrapport angående krav til bemanning i barnehager og krav til likeverdig behandling av kommunale og ikke- kommunale barnehager. 

I rapporten varslet Fylkesmannen ulike avvik, samtidig som kommunen fikk fullt  medhold i beregningene i tilskuddene til de private barnehagene. Rapporten er tidligere kommentert i en artikkel 24.12013 der du også finner rapporten fra Fylkesmannen i sin helhet: Kommunen får medhold i beregningene til de private barnehagene.

Eigersund kommune fikk frist til 12.02.13 med å gi Fylkesmannen en tilbakemelding på den foreløpige rapporten og har nå gitt følgende tilbakemelding:

"Vi har ikke noe å utsette på innhold eller konklusjoner i foreløpig rapport og vil etterfølge fylkesmannens pålegg om retting jfr. Punkt 4 side 10.

Når det gjelder krav om å endre praksis og rutiner ved dispensasjoner fra utdanningskrav for førskolelærere, så vil Eigersund kommune innrette seg i tråd med enkeltvedtak etter forvaltningsloven og utarbeide nye rutiner som skal sikre lik praksis for kommunale og ikke-kommunale barnehager.

Når det gjelder krav til pedagogisk bemanning, så vil Eigersund kommune sørge for at både kommunale og ikke- kommunale barnehager følger de pålegg som vil bli gitt i endelig rapport jfr. Barnehageloven § 18 og forskift om pedagogisk bemanning § 1.

Vi klarer imidlertid ikke å få dette på plass før barnehageopptak 2014 og oppstart av nytt barnehageår august 2014 av følgende grunner:
  • Barnehageopptak for neste barnehageår hadde søknadsfrist allerede 31.01.13.
  • Neste års barnehageopptak er basert på 10 barn i småbarnsavdeling og 20 barn i stor avdeling.
  • Pålagt tilsyn i kommunale og ikke-kommunale barnehager der norm for pedagogisk bemanning er tilsynstema vil måtte finne sted våren 2013 og tidlig høst 2013. Dette ut fra barnehagefaglig kapasitet og medgått tid.
  • Administrasjonen i kommunen vil trenge tid til å vurdere alle økonomiske og personalmessige konsekvenser av omleggingen.
  • Sak om krav til pedagogisk bemanning vil bli lagt frem for politisk behandling i forbindelse med Budsjett 2014. Møte i Formannskapet 12.12.13 og i Kommunestyret 16.12.13.
  • Dersom valget blir å minke antall barn pr. avdeling, så vil det ta mellom 6-8 måneder å få bygget en ny barnehage, det være seg kommunal eller privat.
  • Dersom valget blir å øke antall pedagoger, så vil vi trenge våren 2014 til å rekruttere nye førskolelærere og enda lengre tid for eventuelt å utdanne førskolelærere lokalt her i distriktet. Noe som være aktuelt da det er svært vanskelig å få tak personer med førskolelærerutdanning.
Eigersund kommune har merket seg at fylkesmannen under sitt sluttmøte 22.01.13 fastslo at de også burde ha intervjuet styrere fra ikke – kommunale barnehager. Vi som kommune ser positivt på om fylkesmannen foretar slike intervjuer før endelig rapport blir skrevet."
 
Kommunen avventer nå Fylkesmannens endelig vedtak i saken. Samtidig arbeider administrasjonen med ulike løsninger og eventuelle konsekvenser av disse. Som det fremgår av svaret til Fylkesmannen er det ikke uproblematisk gjennomføre alle endringene da det vil kreve tildels store økonomiske omdisponeringer innenfor et allerede meget anstrengt kommunebudsjett. Samtidig er det vanskelig å rekruttere førskolelærere.