Den 15. desember 2010 har det nye kommuneplanutvalget sitt første møte. Det vil også være et formannskapsmøte denne dagen og dette gjennomføres etter avsluttet møte i kommuneplanutvalget.

Kommuneplanutvalget er et nytt utvalg og består av de samme medlemmene og varamedlemmer som er oppnevnt til formannskapet med tillegg av en representant (fortrinnsvis gruppeleder) for de partiene som er representert i kommunestyret, men ikke formannskapet. I dag gjelder dette kun SV.

Kommuneplanutvalget har, kanskje ikke helt uventet, ansvaret for å behandle kommuneplanen og vil derfor ha et relativt begrenset antall møter i løpet av perioden all den tid denne planen kun skal revideres en gang i løpet av kommunestyreperioden. Det arbeidet som nå er i gang med revisjon av kommuneplanen skal i utgangspunktet være sluttført innen utgangen av september 2011.

Hensikten med å få et kommuneplanutvalg, er å sikre at de partiene som ikke er representert i formannskapet får en reell mulighet til å kunne delta i prosessen med revisjon av kommuneplanen før saken kommer til kommunestyret. Større endringer i forslag til kommuneplan som først kommer i kommunestyret vil kunne føre til nye høringsrunder, offentlig utlegging m.v.

Kommunestyret behandler endelig reglement for kommuneplanutvalget på sitt møte 22. november 2010 og forslaget som kommunestyret skal ta stilling til er i realiteten likelydende med det kommunestyret vedtok enstemmig på sitt møte 31. mai 2010 etter forslag fra Per Einar Lædre (SV).

Forslaget til reglement for kommuneplanutvalg i Eigersund kommune ser for øvrig slik ut:

§ 1-1 Valg og sammensetning
Til kommuneplanutvalget oppnevnes medlemmene av formannskapet samt en representant (fortrinnsvis partiets gruppeleder) fra partier som er representert i kommunestyret, men ikke i formannskapet.

Som varamedlemmer oppnevnes varamedlemmer identisk med varamedlemmer til formannskapet, samt to vararepresentanter i rekkefølge for de av partiene som er representert i kommunestyret, men ikke i formannskapet.

Ordfører oppnevnes som leder av utvalget og varaordfører oppnevnes som nestleder av utvalget.


§ 1-2 Oppgaver og arbeidsområde.
Kommuneplanutvalget er delegert ansvar for kommuneplanarbeidet i Eigersund kommune jf. bestemmelsene om dette i plan- og bygningsloven.

Utvalget har følgende ansvarsområde:
• Kommuneplanutvalget legger planprogram ut til offentlig ettersyn og vedtar dette
• Kommuneplanutvalg innstiller til kommunestyret i kommuneplan¬saker (både arealdel og tekstdel).