Konfliktrådet har en lokal forankring ved at det er konfliktrådsmeglerne oppnevnt i de fleste kommuner. Konfliktrådene er statlige, og underlagt justisdepartementet. Konfliktrådssekretariatet, Oslo, har det overordnede administrative og faglige ansvar. På landsbasis er det 22 konfliktrådsadministrasjoner. Konfliktrådet i Sør-Rogaland dekker Rogaland politidistrikt med sine tjenester, dvs. Randaberg, Sola, Kvitsøy, Strand, Rennesøy, Finnøy, Hjelmeland, Forsand, Stavanger, Sandnes, Gjesdal, Klepp, Time , Hå, Bjerkreim, Eigersund, Sokndal, Lund, Sirdal Konfliktrådet har til oppgave å megle i tvister som oppstår pga at en eller flere personer har påført andre en skade, tap eller krenkelse. Utgangspunktet er Lov om megling i konfliktråd. Konfliktråd behandler både straffesaker og sivile saker. Straffesaker blir overført konfliktråd av påtalemyndigheten i politiet. Sivile saker etter forslag fra politi eller annen offentlige instanser, men det er gjerne en av partene som henvender seg direkte til konfliktrådet.

Eksempler

Straffesaker: Vinning (tyveri), skadeverk, mobbing/trusler, vold, mv Sivile: Familiesaker, nabokonflikter, mobbing, forbrukersaker, mv

Metode

Konfliktråd benytter megling som metode. I noen tilfeller vil møtet bli betegnet som et tilrettelagt møte. Vanligvis stiller de som er direkte berørt av saken, men om det blir et stormøte, utvides kretsen. Dette avklares i hvert tilfelle.

Gjennom en prosess kommer partene frem til en avtale, som settes opp skriftlig. I de fleste tilfeller kommer partene frem til en avtale, og som innfris i over 95% av tilfellene.

Kontakt konfliktrådet i Sør-Rogaland

Konfliktrådet i Sør-Rogaland, Stavanger politistasjon, pb 240, 4001, Stavanger. Gateadr: Lagårdsveien 44 (Statens hus), 4010 Stavanger. Telefon 22 03 25 53 og e-post: sor-rogaland@konfliktraadet.no

Åpningstid: 08.00 – 15.45, sommertid fra 15.mai – 15 sept: 08.00 – 15.00

Web-adressen er konfliktraadet.no. Her kan en også finne informasjon fra det lokale konfliktråd.

Saker for rådet

Ønsker du å melde en sak eller lurer på om saken egner seg for konfliktrådsbehandling, så kan det gjøres via e-post eller at du ber om en avtale på kontoret. Vi kan bistå med å innhente samtykke til konfliktrådsbehandling fra den andre part. Oppgi navn, adr. og telefonnr. på begge parter, og hva saken gjelder(kort).

Utgifter til drift av konfliktråd dekkes over statsbudsjettet. For brukerne er det gratis å benytte konfliktråd.