Utdatert informasjon. Denne siden ble publisert og noe av informasjonen her er nå utdatert. Se vår temaside for Korona for siste oppdateringer.

 

 

Det betyr at alle som har vært i områder med vedvarende smitte skal holde seg hjemme i hjemmekarantene 14 dager etter hjemkomst, uavhengig av om de har symptomer eller ikke.

 

Information in english

This page from Folkehelseinstituttet includes advice and information about the new coronavirus disease COVID-19.

Spørsmål og svar om Koronaviruset

Folkehelseinstituttet har samlet og svarer på de vanligste spørsmålene om koronavirus her.

Områder med vedvarende smitte

Utbredelsen av viruset øker stadig, og rådene kan endres på kort varsel. Folkehelseinstituttet oppdaterer oversikten på sin nettside Områder med spredning av covid-19

Sykmeldinger i forbindelse med koronaviruset

Man har rett til sykmelding hvis en lege vurderer at man må holdes isolert fordi man kan være smittet av koronaviruset. Dette gjelder også hvis legen ikke vet sikkert om pasienten faktisk er smittebærer. NAV kan godta sykmelding uten personlig undersøkelse når det gjelder smittsom sykdom av betydning for folkehelsen. Les mer på NAV.no

Hva er hjemmekarantene?

Hjemmekarantene er aktuelt for de som ikke har symptomer på covid-19, men har hatt nær kontakt med et bekreftet tilfelle eller har vært i områder med vedvarende smitte av koronavirus. 

Dersom du bor sammen med den du er nærkontakt til (person som er syk med covid-19), er det gitt egne råd for dette:

Det er viktig at du er årvåken på utvikling av symptomer som hoste, halsbetennelse, kortpustethet eller feber. I så fall defineres du som mistenkt tilfelle. Da skal smitteverntiltak som ved hjemmeisolering følges, og lege må kontaktes på telefon for videre vurdering.  

Du kan gå ut av eget hjem, men anbefales å unngå nær kontakt med andre. Det omfatter å:

  • ikke gå på jobb eller skole
  • unngå reiser og ikke ta offentlig transport
  • unngå andre steder der man lett kommer nær andre

Da nærkontakter ikke har symptomer, ansees de å utgjøre en lav risiko for videre smitte. Det er derfor ikke nødvendig for deg og husstandsmedlemmer å følge spesielle råd for beskyttelse ut over håndhygiene og andre grunnleggende smitteverntiltak. God håndhygiene med hyppig håndvask med såpe og vann anbefales, spesielt etter toalettbesøk, før matlaging og før måltider.

Råd til personer som bor sammen med en nærkontakt

Husstandsmedlemmer kan leve som normalt, og gå på jobb, skole eller i barnehage, med mindre du utvikler feber eller luftveissymptomer. Vi anbefaler at hustandsmedlemmer også er årvåkne for feber eller luftveissymptomer. Ved slike symptomer, må du kontakte fastlege eller legevakt på telefon for vurdering, begrense sosial kontakt og holde deg hjemme frem til avklaring.

Hva med større arrangement?

På det nåværende tidspunkt er det ikke påvist lokal smittespredning i Eigersund og det er derfor ikke noen grunn til å avlyse noen arrangement. Dette er en anbefaling som kan bli endret på kort varsel. Oppdatert 8. mars 19:00.

Mer informasjon

Du finner informasjon og konkrete råd om koronaviruset på nettsidene til Folkehelseinstituttetwww.helsenorge.no  Dersom du ikke finner svar på det du lurer på, kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015.

Dersom du tror du er smittet, ring fastlegen din. Hvis du ikke får tak i fastlegen, ring legevakt på 116117.