Private barnehagers landsforbund (PBL) har tidligereoverfor Fylkesmannen i Rogaland krevd at Fylkesmannen iverksetter tilsyn i Eigersund kommune vedrørende tilskudd til de private barnehagene. 

I et svar til PBL avviser Fylkesmannen kravet om tilsyn og uttaler bla følgende:

"Fylkesmannen ba før jul i 2011 om et møte med Eigersund kommune. Bakgrunnen var bla ulike påstander i media om tilskudd til private barnehager i kommunen. Møtet ble avholdt 27.1.2012 med representanter fra Fylkesmannen og kommunens ledelse og saksbehandlere. Møtet var en del av vår områdeovervåking og formålet var informasjon og veiledning. Tilskuddsgrunnlaget ble gjennomgått, men det vil ikke bli utarbeidet noen formell tilbakemelding til kommunen.

I brev av 2.2.2012 fra Fylkesmannen ble kommunene i Rogaland informert om planlagt tilsyn i 2012. Her fremgår at tre kommuner er plukket ut for tilsyn med økonomisk likeverdig behandling; Eigersund, Strand og Karmøy. Utvalget er gjort ut fra en risikovurdering og på bakgrunn av at disse kommunene hadde de laveste tilskuddsatsene i 2011. Fylkesmannen vil i løpet av våren ta stilling til innretningen på sitt tilsyn til høsten. I dette arbeidet vil Fylkesmannen benytte tilgjengelig og innhentet informasjon som grunnlag.    

Eigersund kommune gjorde korrigerte vedtak om driftstilskudd den 13.12.2011. Så langt Fylkesmannen kjenner til har ingen av barnehagene klaget på disse vedtakene. Fylkesmannen har i flere tidligere klagesaker ikke funnet feil i kommunens grunnlag eller utregning av tilskudd. Med bakgrunn i det ovenstående vil ikke Fylkesmannen iverksette tilsyn med Eigersund kommune nå, men trekke inn nødvendige forhold i det planlagte tilsynet til høsten."

Les hele brevet fra Fylkesmannen.

Kommunen sier seg godt fornøyd med at Fylkesmannens avviser Private Barnehagers landsforbunds krav og håper at det etterhvert kan bli ro om denne saken. Det er administrasjonens klare syn at kommunen forholder seg lojalt til de statlige bestemmelsene om tilskudd, noe Fylkesmannens behandling av tidligere klagesaker har stadfestet. At Fylkesmanen skal gjennomføre et rutinemessig tilsyn i løpet av 2012 ser kommunen på som en rutinemessig og helt udramatisk sak all den tid dette er noe Fylkesmannnen stadig utfører i alle kommuner og innen mange av kommunens områder.

Samtidig arbeider administrasjonen med en sak som man politisk har bestilt om rammevilkårene til de private barnehagene i kommunen. Denne er foreløpig noe forsinket, men er under arbeid og vil bli lagt frem når den er ferdig saksbehandlet. Det er et komplisert område og det er stor forskjell mellom de små foreldredrevne barnehager og de store konserndrevne barnehagene. Politikerne har bla  bedt administrasjonen om å vurdere om hvorvidt det er mulig/lovlig å forskjellsbehandle barnehagene når det gjelder økonomiske støtte. Det er mulig å øke den generelle økonomiske støtten til barnehagene, men ikke uten en politisk omprioritering av kommunens økonomiske midler.