I november deltok fire kommunalt ansatte på SIBS-kurs (Siblings) i Oslo og vi er nå klare for kurs i Eigersund.

Kursdager

Kurs 1

  • Mandag 3. februar 16:30 - 18:30
  • Mandag 10. februar 16:30 - 18:30
  • Mandag 17. februar 16:30 - 18:30

Holdes på Lysbuen aktivitetssenter. Påmelding via skjema nederst på siden innen 23. januar 2025

Kurs 2

  • Mandag 28. april 16:30 - 18:30
  • Mandag 5. mai 16:30 - 18:30
  • Mandag 12. mai 16:30 - 18:30

Holdes på Lysbuen aktivitetssenter. Påmelding via skjema nederst på siden innen 10. april 2025

SIBS-kurset: Styrker søskenrelasjoner for en bedre hverdag

Søskenrelasjoner er ofte preget av både kjærlighet og utfordringer. Nå tilbyr Eigersund kommune det anerkjente SIBS kurset som hjelper familier med å styrke kommunikasjonen. Kurset fremmer positiv samhandling mellom søsken der et av barna har spesielle behov. Kurset gir både foreldre og søsken praktiske verktøy for å forstå hverandre bedre, og bygge opp sterke og varige relasjoner. Foreldre til barn med funksjonsnedsettelse er like viktige og gode samtalepartnere for sine barn som alle andre foreldre, men de har kanskje mer alvorlige og vanskelige tema å snakke med barna sine om.

Lær å håndtere utfordringer

Kurset består av 3 samlinger der deltakerne lærer strategier for å takle stress og styrke familiens mestringsevne. Søskengruppen og foreldregruppen har tre økter hver for seg, det er også to fellesøkter der en forelder snakker med sitt barn. Foreldre får innsikt i hvordan de kan støtte søsken, mens barna selv deltar i aktiviteter som fremmer samhold og forståelse.

Tilpasset ulike familier

SIBS-kurset passer for familier med barn i alderen 8-16 år. Enten det er utfordringer i hverdagen eller dere ønsker å bli bedre rustet til å håndtere ulike situasjoner, gir dette kurset verdifull kunnskap. Man legger opp til nokså lik alderssammensetning i barnegruppene.

Mer informasjon

For spørsmål om påmelding eller mer informasjon, kontakt Renate Hovland på epost eller telefon 468 95 028.

Bakgrunnsinformasjon

Helsepersonell har en lovfestet plikt til å ivareta søsken som pårørende sin rett til informasjon og oppfølging (Helsepersonelloven §10a).

SIBS bygger på kunnskaper om hva som er viktig for barns tilpasning ved sykdom/funksjonsnedsettelse hos et søsken, og bygger på mange års klinisk erfaring med søsken.

Forskning viser at søsken som er pårørende har en litt økt risiko for psykiske helseplager.

SIBS er utviklet gjennom et forskningsprosjekt gjennomført av Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser og Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo i samarbeid med flere helseforetak, kommuner og brukerorganisasjoner.

Fokus i kursene

God kommunikasjon i familien kan forebygge psykiske vansker og gjøre at søsken mestrer vanskelige situasjoner i livet på en bedre måte. Har familien snakket lite om søskens opplevelser tidligere, vil SIBS kunne føre til flere samtaler. Snakker en allerede en del sammen, vil SIBS kunne gi flere redskap å benytte de gangene samtalen går litt trått.

Samtale med foreldre kan gjøre at sterke følelser roes ned, det kan føles mindre ensomt, en kan finne løsninger sammen og søke støtte i hverandre når ting bare må være som de er.

Å snakke sammen kan likevel være vanskelig. Foreldre har fortalt at de vegrer seg fordi de ikke vil problematisere ting som kanskje går greit, de ønsker å skåne barna for det som er vanskelig, det barna opplever som vanskelig kan ikke endres på og de kan oppleve at barna avviser dem når de prøver å prate. Temaet kan i tillegg bidra til sterke følelser hos foreldrene.

Barn har fortalt at de ikke snakker med foreldrene fordi de vil skåne dem, de opplever at foreldrene virker slitne, bekymrede eller triste, de kan tenke at de klarer å takle ting på egen hånd eller at de ikke burde ha de følelsene de har.

SIBS er bygget opp i tre tematiske moduler; bli kjent, diagnosen og følelser. Søsken har ofte misforståelser knyttet til diagnosen, og de kan ha sterke og blandede følelser knyttet til familiesituasjonen.

Barna får i samtale med andre barn mulighet til å tenke over hva de trenger av informasjon, hva de opplever som vanskelig eller skulle ønske var annerledes, og deretter fortelle dette til foreldrene sine.

Foreldre får undervisning i teknikker som de får trene på i foreldregruppen, og deretter i fellesøkt med barna sine. Det er viktig at det er samme forelder som deltar i hver økt av SIBS, men foreldre oppfordres til å fortelle en eventuell medforelder om det som gjennomgås i SIBS og til å vise undervisningsvideoer hjemme.

Hvem er vi?

SIBS-teamet er satt sammen av fire kommunalt ansatte, der det er to fra miljøtjenesten og to fra helsestasjonen.

Portrett av Siri Thu

Siri Thu

Spesialsykepleier, jobber som Miljøterapeut 1 ved Lysbuen aktivitetssenter.
Portrett av Renate Hovland

Renate Hovland

Vernepleier med videreutdanning innen atferd som utfordrer. Jobber i Hestnes Bofellesskap.
Portrett av Hege Merete Andersen

Hege Merete Andersen

Helsesykepleier ved Eigersund Helsestasjon, Skolehelsetjenesten.
Portrett av Tom S. Nybø

Tom S. Nybø

Familieveileder, jobber ved Eigersund helsestasjon

Påmeldigsskjema

Ta steget mot en bedre familiedynamikk og bli med på SIBS kurs på Lysbuen aktivitetssenter.