Helland startet som skolesjef i Eigersund kommune i 1996. Fem år senere ble stillingen utvidet til også å lede helse og kultur, før siste endring i 2003 da stillingen ”sjef for levekår” ble opprettet. Totalt ble det utført 825 årsverk under Hellands ledelse i fjor. Dette inkluderer alt fra ansatte i skole og barnehage, personell i hjemmetjenester, bo- og servicesentrene til ansatte på kino og bibliotek.

Det er med andre ord et svært omfattende tjenesteområde som levekårssjefen har ansvaret for i dag og det er også ca 80% av kommunens budsjett på ca.en milliard kroner. 

Det pågår nå en organisasjonsgjennomgang der flere prosjektgrupper arbeider med ulike forhold, hvorav en gruppe ser på fremtidige organisasjonsmodeller. En av de endringene som antagelig vil bli fremmet for politisk behandling er å dele levekårsavdelingen i to avdelinger, der helse- og omsorgsenhetene vil bli samlet i en egen avdeling. Dette er i tråd med det syn som Helland har fremmet overfor rådmannen på et meget tidlig tidspunkt i prosessen. Hans standpunkt er bla begrunnet med innføringen av samhandlingsreformen 1.1.2012, en meget omfattende reform som har og vil få stor betydning for helse- og omsorgssektoren i årene fremover.