Eigersund kommune har fått melding fra det lokale skattekontoret at mesteparten, eller alle, fradragsoppgavene for pass og stell av barn ikke har kommet med i grunnlaget for selvangivelsene hos ALTINN. Det dreier seg om ca. 400 berørte skatteytere.

ALTINN har tatt ansvar for at rapporteringen ikke har kommet med i grunnlaget for selvangivelse siden kommunen har rapportert alle data inn til rett tid og kommunen var også i kontakt med ALTINN i forbindelse med en feilmelding som ALTINN meldte til kommunen. Det ble da bekreftet at antallet innmeldte og beløp stemte.

Det er ikke helt klart om ALTINN vil kunne rette opp feilen uten konsekvenser for den enkelte som har slike fradragsposter. Kommunen vil derfor på det sterkeste oppfordre alle som har utgifter til pass og stell av barn til å være svært nøye med å kontrollere sin selvangivelse på dette punktet.

I verste fall vil feilen kunne medføre at dersom den enkelte ikke retter opp sin selvangivelse på dette punktet, vil fradraget ikke komme med ved beregning av skatt. Dette vil dermed kunne gi mange en vesentlig høyere skatt.

For å vise dette i praksis, vises her et eksempel for en familie som betaler minste betalingssats og som har hatt 1 barn i barnehage og 1 barn i SFO (1 år) vil fradraget ligge i størrelseorden ca. kr. 25 150 . For en familie med høyeste betalingssats utgjør fradraget kr. 43 750,-. Beregnet skatt vil imidlertid variere i forhold til inntekt og andre fradrag.

Tidligere har kommunen sendt ut brev med informasjon til den enkelte om hva som er rapportert inn til ALTINN når det gjelder det som kommunen har registrert som innbetalt til kommunen på pass og stell av barn som betaling av barnehage og SFO.

De som er berørt trenger ikke å ta kontakt med kommunen da det ikke er mulig for kommunen å gi ytterligere informasjon om dette nå. Kommunen er i dialog med ALTINN og dersom ikke ALTINN sender ut fornyet informasjon om dette til de som er berørt, vil kommunen ta ansvar og selv gjøre dette. I så tilfelle vil kommunen sende ut brev med informasjon om tallet som må registreres av den enkelte for pass og stell av barn for å få fradrag.

Skattetaten opplyser på sin hjemmeside dette om kostnader til pass og stell av barn (foreldrefradrag):

"Du får fradrag for utgifter til pass og stell av barn (f.eks. utgifter til dagmamma, barnehage, skolefritidsordning) som er 11 år eller yngre (født i 2000 eller senere) som du bor sammen med. Ekstra reiseutgifter til transport til barnepasser får du også fradrag for (kr 1,50 ved bruk av bil). Du får også fradrag for utgifter til pass av eldre barn når barnet har særlig behov for omsorg eller pleie.

Du får fradrag for inntil kr 25 000 for ett barn og inntil kr 15 000 for hvert ytterligere barn.

Barnehager (inkludert familiebarnehager og barneparker) og skolefritidsordninger er pliktige til å innrapportere oppgave over foreldre/foresattes kostnader til pass og stell av barn. Er kostnadene ikke forhåndsutfylt i selvangivelsen, kan du likevel kreve fradrag, men du må kunne dokumentere kostnadene dersom skattekontoret ber om det."

Du finner også mer informasjon om fradrag på Skattetatens 3.2.10 Fradrag for kostnader til pass og stell av barn (foreldrefradrag).

 

Kontaktperson: Informasjonssjef Leif E. Broch - Mobil 908 81 568.