• 13:00 - Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen.
  • 17:30 - For voksne: Hallonbåtsflyktningen.

Årets hovedtema for den nordiske biblioteksuka er Mangfold i Norden og med dette temaet ønsker vi å formidle utviklingen av og utbredelsen av kulturer som finnes i regionen vår. Norden har en lang historie når det gjelder kulturelt og etnisk mangold: Fra finlandssvensker på Åland, til grønlendinger i København, og til nordiske borgere som opprinnelig ble født i et annet land.

Kjennskap til ulike kulturer kan gi oss nye perspektiver og bidra til at vi tilnærmer oss verden på andre måter. Noen ganger kan kanskje mangfold skape en følelse av avstand - vi opplever at vi ikke klarer å bygge bro mellom ulikhetene. Det kan føre til at vi tar enda lenger avstand fra det som er annerledes. Her kan fantasien hjelpe oss slik at vi forstår den andre bedre. Ved å bruke litteraturen kan vi bygge bro mellom avstandene fordi vi gjennom språk og lesing blir i stand til å leve oss inn i andres liv og tanker. Det blir da også lettere å se hva vi har til felles, og samtidig oppdage vårt mangfold av ulikheter.

For barna

Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen av Thorbjørn Egner, er en tidløs klassiker som handler om at alle mennesker er viktige, hver på sin måte. Fortellingen handler også om at man må være snille mot hverandre, og hjelpe hverandre dersom det for eksempel oppstår noe uventet. Tekstutsnittet vi har valgt ut sier noe om at selv den som vi i utgangspunktet anser for å være dum og slem, i virkeligheten kan være veldig snill. I Egners bøker finner du ingen klassisk ond karakter. Man får sympati for skurkene, slu rever og røvere.

For de voksne

Mikko Virtanen har et problem - han vil ikke lengre være finsk. Han vil ikke være den tause og grublende typen, med angst og dårlig selvtillit. I stedet vil han være svensk! Dette får han til etter å ha møtt på noen utfordringer - Mikko blir Mikael Andersson, en veltalende ektemann og familiefar fra Gøteborg. Prisen han betaler er derimot høy, men hva gjør man ikke for å få leve i verdens beste land?