De siste årene har arbeidsledigheten gått ned i hele Rogaland. Imidlertid viser statistikken at reduksjonen i ledigheten i stor grad gjelder norske statsborgere. Blant annet har helt ledige fra øst - europeiske land slitt med å få seg ny jobb, og andelen helt ledige polske statsborgere har vært høy.

På spørsmål om hva nøkkelen til denne nedgangen er sier Jane Rasmussen at de gode tallene tildels skyldes bedre arbeidsmarked, men primært godt oppfølgingsarbeid. - Hvis det er stille i publikumsmottaket bruker vi heller ressursene våre på oppfølgingsarbeid. - Vi er veldig «nedpå» og vektlegger individuell oppfølging med personlig fremmøte. - Oppfølging kun via telefon unngår vi så sant vi kan det. Hun understreker også at jobbmatch og god kvalitet på CV-ene er en helt grunnleggende suksessfaktor. - Vi har ikke hatt spesielt fokus på polske statsborgere som er helt ledige, men på generelt godt oppfølgingsarbeid, forklarer hun.

Vi har registrert at det er veldig få polske arbeidssøkere som drar hjem til Polen. - Dette er ofte en allmenn oppfatning, men det stemmer iallfall ikke her i Egersunddistriktet. - Det som er vanlig er at de etablerer seg med sine respektive familier, og ønsker å bosette seg her på permanent basis. - På den måten utgjør de stabil arbeidskraft for det lokale næringslivet, forklarer Jane Rasmussen.

Foruten grundig oppfølgingsarbeid fokuserer NAV Egersund på god arbeidsgiverkontakt, og gjerne på en litt original måte. Eksempelvis arrangerte NAV Egersund i mai et besøk hos Seafood i Egersund. - Vi hadde med oss polske arbeidssøkere som fikk møte de ansatte og ledelsen. - De fikk dessuten innblikk i arbeidsoppgavene. - Vi merket med en gang at dette var en suksess. - Tilbakemeldingene fra både Seafood og deltakerne fra Polen var meget positive, forteller hun.