Mediehuset Stavanger Aftenblad
Sjefredaktør Lars Helle
Postboks 229
4001 Stavanger

Vår ref.: 12/28297 / 12/2151 / FA-C04, TI-&57
Dato: 02.11.2012
Saksbehandler:
Leif Erik Egaas

 

Det vises til oppslag i Stavanger Aftenblad der det varsles nedbemanning i Stavanger Aftenblad og som følger av det, mulig nedlegging av lokalkontorer i regionene.

Først må det sies at vi har stor forståelse for at det søkes rasjonell og fornuftig drift av avisen, og at det tas nødvendige grep til sine tider, ikke er til å unngå. For Egersund som regionsenter, og Dalane som region, er det allikevel av stor betydning at vi har et levende lokalkontor i vår nærhet. Stavanger Aftenblad har stort nedslagsfelt, treffer mange lesere og er vår eneste regionavis. Vårt ønske og håp er derfor at lokalkontoret i Egersund skal bestå.

Som ordfører i Eigersund er jeg redd for at en eventuell nedlegging av lokalkontoret i Egersund vil føre til at vi i sør ikke vil nå fram med våre synspunkter. Videre at våre anliggender i viktige saker ikke vil få den tyngde og kraft som saken fortjener, for at vi i fremtiden skal kunne utvikle vår region på beste måte for innbyggerne, regionen og Rogaland. Et eksempel her er det fokus det har vært på dobbeltspor til Egersund og utbedring av E-39 der det til nå har hatt meget god dekning av hele strekningen og betydningen for både Stavanger-området, Jæren og vår region.

Vi ser meget tydelig betydningen av et oppegående lokalkontor i dekningen av mange saker og ikke minst i en del saker der forståelsen av regionsavisens nedslagsfelt langt på vei synes å stoppe i utkanten av Jæren. Vi skal heller ikke legge skjul på at Stavanger Aftenbladet ved flere anledninger har satt søkelyset på ulike saker som har vært problematiske for kommunen, nå sist saken om vertskommunetilskuddet. En sak som har medført relativt store økonomiske konsekvenser for kommunen.

Når vi allikevel har et sterkt ønske om at lokalkontoret i Egersund skal bestå, er det i erkjennelsen av vi som kommune meget klart ser viktigheten av at en regionsavis også er representert i vår region – og ikke minst representerer og dekker vår region. Dette har stor betydning ikke bare for vår region, men også for innsikt og forståelse av vår region i Stavanger-området og andre regioner i fylket.

Eigersund kommune opplever en stadig tettere tilknytning til Stavangerregionen med økt innflytting fra - og pendling til Stavangerområdet. Dette er en utvikling som antagelig bare vil tilta i fremtiden, noe gunstige boligpriser og gode pendlerforbindelser bidrar til. Også i dette langsiktige perspektivet er Stavanger Aftenblad viktig.

Sist men ikke minst, vil vi fremheve Stavanger Aftenblads unike posisjon i arbeidet med en regionsidentitet ut over den enkelte region som Stavanger, Jæren, Dalane, Ryfylke og Haugalandet.

På vegne av kommunestyret i Eigersund vil jeg derfor anmode om at det tas regionale hensyn når det skal konkluderes hvorvidt Egersund skal ha et lokalkontor i fremtiden. Jeg vil også utfordre Stavanger Aftenblad til å tenke litt mer langsiktig og kanskje heller øke dekningen av vår region i avisen. Dette vil helt klart kunne bidra vesentlig til å øke leserdekningen av avisen i vår region da det vil gjøre avisen enda mer relevant for enda flere lesere i Dalane.

Sjefredaktøren inviteres samtidig til å møte Formannskapet i Eigersund den 13. desember 2012, hvor det da kan informeres om Stavanger Aftenblad på generelt grunnlag og om lokalkontorene spesielt. Av naturlige hensyn ber jeg sjefredaktøren melde tilbake om dato passer og om møtet kan finne sted.

 

Med vennlig hilsen

 

Leif Erik Egaas
Ordfører