Sammendrag

Mineralske ressurser inngår i en lang rekke industrielle verdikjeder som er avgjørende for et fungerende samfunn, for nesten all produksjon og for verdiskaping og arbeidsplasser. Betydningen av mineralnæringen er mer enn bare verdiskapingen og sysselsettingen i næringen isolert sett. Befolkningsvekst, økt velstand og urbanisering har ført til at forbruket av mineraler øker, og teknologisk utvikling og overgangen fra fossile til fornybare energikilder gjør at vi bruker flere ulike typer ressurser. Samtidig er utvinning av mineraler konfliktfylt og gir til dels store negative konsekvenser for lokalsamfunn og miljø. Mineralutvinning gir på den ene siden store muligheter, samtidig som den også gir store utfordringer og konflikter.

Kommunedirektøren viser til at det er viktig å ta seg tid til gode prosesser for å få frem et best mulig kunnskapsgrunnlag for endelig vedtak, slik at en kjenner til konsekvensen av de valgene en gjør. Selv om flere av de negative sidene ved gruvedrift på Helleland er påpekt, vet vi fremdeles for lite om de samlede konsekvensene av tiltaket herunder de samfunnsmessige konsekvensene av en fremtidig gruvedrift på Helleland. Mange av de forholdene som er påpekt av statlige og regionale myndigheter vil være naturlig å utrede dersom kommunestyret sier ja til oppstart. Slik planinitiativet er utformet med tilhørende tilleggsdokumentasjon, gir det kommunestyret et tilstrekkelig grunnlag for kunne å ta stilling til om en vil si ja eller nei til oppstart av reguleringsarbeid og videre utredningsarbeid. 

Kommunedirektøren anbefaler at det kan startes opp planarbeid, der hovedhensikten vil være å få frem et best mulig kunnskapsgrunnlag og fakta om både positive og negative konsekvenser av en mulig fremtidig gruvevirksomhet på Helleland som grunnlag for endelig vedtak.

Kommunedirektørens forslag til vedtak

  1. Kommunestyret gir sin tilslutning til at det kan startes opp planarbeid for detaljregulering med konsekvensutredning for gruvedrift med tilhørende funksjoner i tråd med planinitiativ datert 10.09.24 med tilhørende NO-Zoning-A-412-00 Planinitiativ -Tilleggsdokumentasjon datert 29.11.2024.
  2. Følgende må følges opp utover det som står i planinitiativ og tilleggsdokumentasjon:
  1. Hensikten vil være å få frem et best mulig kunnskapsgrunnlag og fakta om både positive og negative konsekvenser av en mulig fremtidig gruvevirksomhet på Helleland med tilhørende funksjoner som grunnlag for vedtak.
  2. Dersom det kommer frem ny informasjon om drivverdighet som vil være avgjørende for fremdrift av planarbeidet, skal dette informeres kommunestyret så raskt som mulig.
  3. Tidshorisont for drift og opprydning må også basere seg på en realistisk tidshorisont basert på mineralressursene i området og ikke bare et 30-års forretningsperspektiv.
  4. Fremdriftsplanen i planprogrammet må vise en mer realistisk fremdrift jfr. at den fremlagte fremdriftsplanen i «Tilleggsdokument» ikke vurderes som realistisk med endelig vedtak i desember 2026.
  5. Det må lages en plan for medvirkning som eget deldokument i planprogrammet som sikrer reell medvirkning og påvirkning siden planområdet omfatter en vesentlig andel av befolkningen i Eigersund kommune. I dette ligger også hvordan statlige og regionale myndigheter skal sikres medvirkning og dialog gjennom hele planprosessen.
  6. Det må utarbeides en egen utredning/mulighetsstudie knyttet til fremtidig stedsutvikling for Helleland ved en eventuell fremtidig gruvedrift som hensyntar konsekvensene av gruvedrift. 
  7. Endelig omfang av utredninger og planprosess fastsettes i planprogrammet av kommunestyret.

Saken behandles i utvalg for samfunnsutvikling 20. januar 2025 og kommunestyret 27. januar 2025. Du kan lese alle saksdokumentene på vår møteportal.

Du kan også se mange andre dokumenter i saken på vår teamside - Gruvedrift på Helleland. Her ligger alle saksdokumentene i en fil.