Økt risiko for gravide

De aller fleste kvinner som gjennomgår influensa i løpet av svangerskapet, fullfører svangerskapet uten vanskeligheter. Gravide har ikke større risiko enn andre for å bli smittet av ny influensa A(H1N1), men hvis de først smittes, har de større risiko for komplikasjoner, som lungebetennelse og pustevansker. Alvorlige komplikasjoner kan føre til abort eller for tidlig fødsel.

Unngå smitte

Gravide bør unngå kontakt med influensasyke. Du kan lese mer om hvordan du beskytter deg mot smitte her.

Kontakt lege tidlig ved symptomer

Gravide må kontakte lege dersom de får symptomer på influensa, altså feber sammen med hoste, sår hals, rennende nese, smerter i muskler eller ledd, hodepine eller oppkast/diare.

Folkehelseinstituttet anbefaler at alle gravide med sykdommen får umiddelbart tilbud om behandling med Tamiflu og testes for sykdommen.

Kontakt lege dersom sykdommen finnes i din husstand

Gravide bør kontakte lege dersom andre i husstanden (eller tilsvarende nærkontakter) har fått sykdommen. Da kan det være aktuelt at man får forebyggende behandling med Tamiflu for selv å unngå sykdommen.

Reiseråd for gravide

Gravide bør nøye vurdere behovet for å reise til områder med høy influensaaktivtet. Dersom de må reise, kan de diskutere med legen behovet for å ha med en pakke Tamiflu.

Gravide helsepersonell

Alt helsepersonell skal følge basale smittevernrutiner og andre råd for å unngå smitte. Det bør legges til rette for at gravide helsepersonell så langt råd er kan skjermes for utstrakt kontakt med influensasyke i arbeidet. Gravide bør ikke delta i aerosolgenererende prosedyrer hos pasienter med ny influensa A(H1N1).

Råd til ammende

Morsmelk er generelt bra for barns evne til å bekjempe infeksjoner. Det er ikke noe i veien for å fortsette ammingen selv om mor er syk. Mor bør være ekstra påpasselig med håndhygiene og hostehygiene for å unngå å smitte barnet. Vær oppmerksom på feber og andre symptomer hos barnet.

Tamiflu ved graviditet og amming

Mange gravide er blitt behandlet med Tamiflu uten at dette har ført til fosterskader. Heller ikke dyrestudier har vist skadelige effekter på svangerskapsforløp, fosterutvikling eller fødsel. Det er heller ingen informasjon som tyder på skadelig effekt på barnet av om om en ammende mor tar Tamiflu. Det europeiske legemiddelverket EMEA har konkludert at fordelen med å gi Tamiflu til gravide og ammende er større enn de teoriske usikkerhetene.