I forbindelse med dagens situasjon der den nye influensa A(H1/N1) brer seg i verden og også er kommet til Norge, må alle skjerpe sine hygienerutiner. De som blir syke med mulig influensa bør holde seg hjemme og raskt kontakte fastlege eller legevakt. Skoler og barnehager må følge de råd som gis av helsetjenesten lokalt og av Folkehelseinstituttet for å forebygge smittespredning av den nye influensa A(H1N1). Barnehager og skoler kan være gode arenaer for opplæring av barn i disse rådene:

  • Syke skal være hjemme. Personer med ny influensa er smitteførende i omtrent syv dager etter symptomdebut, og influensasyke bør derfor holde seg hjemme i 7 dager fra første sykdomsdag.
  • God hostehygiene
  • God håndhygiene

Pandemitelefon for Eigersund kommune

Egersund legevaktsentral: 51 49 43 43

Publikumstelefon helsedirektoratet

815 55 015. Åpent 10:00-18:00 (0,31kr / min)

Influensa A(H1N1): Oppstart av universiteter, høyskoler, skoler og barnehage - informasjon til helsepersonell

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefaler vanlig oppstart av universiteter, høyskoler, skole og barnehage for alle, slik situasjonen er nå. Dette rådet gjelder også dem som tilhører risikogrupper med økt risiko for komplikasjoner ved influensa A (H1N1). Helsemyndighetene har utarbeidet råd for å redusere risikoen for eksponering for risikoutsatte barn og ungdom i skoler, universiteter og barnehager.

I disse rådene er det anbefalt en individuell vurdering om barnet bør holdes borte fra barnehagen/skolen i en periode inntil spredningen i skolen er minket eller barnet er vaksinert. Dette er kun aktuelt dersom det foreligger en situasjon med utbrudd og vedvarende smitte i barnehagen/skolen. Vurderingen om barnet bør holdes borte fra skole/barnehage bør gjøres av foreldrene sammen med fastlegen/spesialisten/ skolehelsetjenesten. Alternativt kan også kommunenes smittevernlege gjøre en slik vurdering. Barnets helseforhold bør være utgangspunktet for en slik vurdering i tillegg til risiko for eksponering i den aktuelle skolen/barnehagen.

Skoler og barnehager som smittearenaerErfaringer særlig fra pandemien i bl.a. USA og Storbritannia, har vist at skoler og barnehager har vært en viktig arena for spredning av influensa A (H1N1), særlig i begynnelsen av epidemien. I motsetning til situasjonen i Norge i dag var institusjonene dårlig forbredt og forsterkete forebyggende tiltak var ofte ikke igangsatt så tidlig. Selv om skolene og barnehagene er viktige katalysatorer for denne influensaepidemien, vil det også være mulighet for at barna og ungdommene smitter hverandre utenfor skolesituasjonen da mange vil omgås sine medelever også utenom skoletiden.

Hvem er i risikogruppen?

Erfaringer fra land med høy aktivitet av influensa A (H1N1) har vist at de fleste grupper som har økt risiko for komplikasjoner ved vanlig sesonginfluensa også er risikoutsatt ved infeksjon med influensa A (H1N1). I USA tilhører ca. 70 % av innlagte pasienter med influensa A (H1N1) en av disse risikogruppene. Eldre over 64 år synes derimot foreløpig ikke være spesielt risikoutsatt ved denne nye influensaen.

Risikoutsatte grupper får særlig oppmerksomhet med tanke på behandling ved sykdom, forebyggende behandling dersom husstandsmedlemmer er syke, sykehusinnlegging ved behov og vaksinasjon.

Per 20.7.2009 regner Folkehelseinstituttet følgende elever i skoler, universiteter og barnehager som risikogrupper:

  • Voksne og barn med kroniske luftveissykdommer (for eksempel astma og KOLS), spesielt personer med nedsatt lungekapasitet
  • Voksne og barn med kroniske hjerte/karsykdommer, spesielt personer med alvorlig hjertesvikt, lavt minuttvolum eller pulmonal hypertensjon
  • Voksne og barn med nedsatt infeksjonsresistens (f.eks hivinfeksjon)
  • Voksne og barn med diabetes mellitus (både type 1 og type 2)
  • Voksne og barn med kronisk nyresvikt
  • Personer med nedsatt mekanisk ventilasjonskapasitet pga ekstrem overvekt eller kronisk, alvorlig nevrologisk sykdom
  • Gravide

Helsedirektoratet har satt i gang forebyggende tiltak og det er sendt ut informasjon til alle barnehager og utdanningsinstitusjoner om hvordan man kan forebygge smitte av ny influensa A (H1N1). Kommunene vil ha et særlig ansvar for å følge med på utviklingen og overvåke utbredelsen av smitte i skoler og barnehager.

Håndtering av risikoutsatte barn og ungdom i universiteter/skoler og barnhager: Rådene vil måtte justeres avhengig av hvordan den generelle epidemiske situasjonen utvikler seg, spesielt i hvilken grad skoler og barnehager blir viktige smitteoverføringsarenaer i Norge, og av ny kunnskap om hvilke tilstander som medfører økt risiko for komplikasjoner. Rådene er derfor å oppfatte som foreløpige råd.

  • Alle risikoutsatte elever barn bør starte på skolen /barnehage som vanlig.
  • Skolene og barnehagene bør minnes om de faste reglene for håndtering av epidemien: Barn sendes hjem ved første sykdomstegn og isoleres i hjemmet i 7 dager etter symptomstart.
  • Dersom risikoutsatte barn og ungdom som går i skole eller barnehage utvikler symptomer på influensa, skal man ha en lav terskel for antiviral behandling.
  • Skoler og barnehager bør ha spesiell oppmerksomhet rettet mot mulige enkeltilfeller eller utbrudd. Kommunelegen har etter smittevernloven § 7.2 et særlig ansvar for å holde seg orientert om de epidemiologiske forholdene i kommunen, herunder om situasjonen i skole/barnehager i kommunen.
  • Barn i risikogruppene tilrås forebyggende behandling (posteksponeringsbehandling) dersom husstandsmedlemmer eller tilsvarende nærkontakter får sykdommen. "Tilsvarende nærkontakter" kan i visse tilfeller inkludere andre barn i barnehagen/skolen.
  • Situasjon med spredte enkelttilfeller på en skole: Dersom barnet har vært i nær kontakt av noe varighet med et influensasykt barn med symptomer, skal forebyggende behandling vurderes. I slike situasjoner bør barnet fortsatt gå i barnehagen/skolen.
  • Situasjon med større utbrudd og vedvarende smitte i barnehagen/skolen: Dersom det kan antas av barnet har vært i nær kontakt av noe varighet med andre influensasyke barn, skal forebyggende behandling (posteksponeringsbehandling) vurderes. Avhengig av eksponeringsfaren og barnets helseforhold bør det vurderes av foreldrene sammen med fastlegen/spesialisten om barnet bør holdes borte fra barnehagen/skolen i en periode inntil spredningen i skolen er minket eller barnet er vaksinert. Alternativt kan også kommunenes smittevernlege gjøre en slik vurdering.

Det er viktig å understreke at barna ikke skal stenges ut hvis de selv ønsker å gå i skolen. Tiltaket er et individrettet tiltak for å beskytte barna i risikogruppene, ikke for å redusere spredningen i barnehagene.

Følg med på www.pandemi.no Etter hvert som situasjonen utvikler seg kan det komme nye råd.

Foresatte som er influensasyke bør ikke møte opp i barnehagen. Dersom det er nødvendig av hensyn til bringing og henting av barn, bør det skje slik at de ikke har nær kontakt med andre barn eller ansatte i barnehagen.

Slik smitter influensa:

Influensa smitter ved kontakt mellom mennesker. Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker. Influensaviruset finnes i luftveiene. Smittefaren er derfor størst dersom den syke hoster eller nyser rett på en annen person, slik at viruset overføres til den friskes slimhinner. Den syke kan også få viruset på hendene. Viruset kan så overføres fra hendene til gjenstander (dørhåndtak mv) der det kan leve et par timer. Andre kan få viruset på sine hender og føre det inn i nese eller munn. Sjansen for å bli smittet på denne måten er liten.

Slik beskytter du deg mot influensasmitte

  • Vask hendene ofte med såpe og vann, spesielt hvis du hoster/nyser. Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er også effektive.
  • Begrens nær kontakt med syke personer.
  • Dekk til nese og munn med et papirlommetørkle når du hoster eller nyser, og kast lommetørklet rett etter bruk.

Unngå å ta deg til munnen, nesen og øynene med uvaskede hender når du er ute blant folk. Det er usikkert om munnbind brukt av friske mennesker i vanlig sosial omgang kan bidra til å redusere smittespredningen. Det har vært spekulert på om det faktisk forverrer risikoen fordi brukerne har en tendens til å ta seg mer i ansiktet med hendene for å rette på munnbindet. Vi anbefaler derfor ikke bruk av munnbind for friske mennesker i vanlig sosial omgang. Dersom du likevel velger å bruke munnbind, må det brukes korrekt, slik det er beskrevet i råd ved hjemmepleie.

Slik beskytter du andre mot smitte dersom du selv er syk:

  • Vær hjemme fra jobb. Syke barn bør holdes hjemme fra skole/barnehage. Vi anser at personer med ny influensa er smitteførende i omtrent syv dager etter symptomdebut.
  • Begrens antall personer du har kontakt med
  • Hold (om mulig) en avstand på minst én meter til friske personer
  • Papirlommetørkle foran munnen beskytter andre når du hoster eller nyser. Kast papirlommetørkleet etter bruk. Vask så hendene.
  • Bruk albukroken når du må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig.

Viktig å hindre smitte: Det er sendt ut plakater til alle landets skoler og barnehager som viser hvordan man kan hindre smitte. Plakatene fokuserer på hoste- og håndhygiene som et smitteforebyggende tiltak mot influensa.

Se følgende linker for mer informasjon:

Folkehelseinstituttet: www.fhi.no

Nasjonal pandemiside: www.pandemi.no

Eigersund kommune: http://www.eigersund.kommune.no/web/beredskap/svineinfluensa