Eier av ikke-kommunal barnehage kan etter forskrift om likeverdig behandling ved tildeling av offentlige tilskudd påklage kommunens vedtak til fylkesmannen. Vedtak om tilskudd er enkeltvedtak etter forvaltningsloven, og Fylkesmannen er klageorgan.

Private Barnehagers Landsforbund har påklaget kommunens vedtak da de mener det er i strid med gjeldende forskrift. Klagen omtaler avvik mellom regnskapsførte kostnader ved ordinær drift i kommunens egne barnehager og kommunens beregningsgrunnlag for tilskudd til private barnehager.

Videre i klagen ba de om ytterligere dokumentasjon og om å få justert barnegruppen ved beregning av nye satser fra høsten 2011. De ba også om å få se kommunens ressursbruk på særskilt tilrettelegging.

Klagesaker skal behandles etter reglene om likeverdig behandling. Dette innebærer at forhold som gjelder annet regelverk ikke inngår i vurderingen av klagen. Fylkesmannen opplyser om at de gjennom et tilsyn undersøker kommunens praksis for å sikre at bemanningen i barnehagene følger regelverket.

Konklusjon

Fylkesmannen har etter dette kommet fram til

  1. Kommunen har imøtegått klagers anførsler og dokumentert sin tilskuddsberegning på en tilfredsstillende måte.
     
  2. Tilskuddsvedtak med bakgrunn i nye barnetall per september 2011 er foretatt uten hjemmel i forskrift om likeverdig behandling, men dette påvirker ikke tilskudd for året under ett basert på tall fra årsregnskapet og oppdaterte barnetall.
     
  3. Beregningen for etterjustering av tilskudd basert på regnskapstall og oppdaterte barnetall er grundig og tilstrekkelig dokumentert, og Fylkesmannen har ikke funnet feil i beregningen. Kommunen oppfordres imidlertid til å vurdere en forenkling av sin beregning slik at etterjustering av tilskudd kan foretas uten å gjennomføre full tilskuddsberegning for hhv vår og høst.

Relaterte dokumenter