Pasienter kommunen selv har mulighet til å utrede, behandle eller yte omsorg til, vil i hovedsak være pasienter med kjente sykdommer, som ved forverring av sin tilstand kan få en på forhånd kjent og avtalt behandling. Kommunen legger egne forsvarlighetsvurderinger til grunn for hvert enkelt pasientforløp. I de tilfellene der det er tvil, skal pasienten innlegges på sykehus.

Øyeblikkelig hjelp døgntilbud i Eigersund kommune legges inn under den kommunale korttidsavdelingen 2 vest. Avdelingen gir ellers tilbud om ulike typer korttidsopphold og er fysisk lokalisert på Lagård Sykehjem, som er en del av Dalane DMS. Dalane DMS lokaliserer ellers rehabiliteringsavdelingen 2 øst og poliklinikker, som hører til under Helse Stavanger HF. Legevaktssentralen for Dalaneregionen er i samme bygg.

Eigersund kommune planlegger oppstart av øyeblikkelig hjelp døgntilbud fra og med mandag 4.mars 2013. Man beregner å bruke gjennomsnittlig 2 sengeplasser i avdelingen til denne typen innleggelser.

Det er den medisinskfaglige vurderingen som er bestemmende for hva slags helsehjelp en pasient skal ha, og hvor denne helsehjelpen skal ytes. Det vil være fastlege/legevaktslege som kan legge pasienter inn i de kommunale øyeblikkelig hjelp sengene.

Bakgrunn

Samhandlingsreformen er en retningsreform som skal innfases over tid. I samhandlingsreformen rettes oppmerksomheten mot tre utfordringer som reformen skal bidra til å løse:

  • Pasientenes behov for koordinerte tjenester besvares ikke godt nok
  • Tjenestene preges av for liten innsats for å begrense og forebygge sykdom
  • Demografisk utvikling og endring i sykdomsbildet gir utfordringer som vil kunne true samfunnets bæreevne.

Et sentralt mål i samhandlingsreformen er å bedre pasientforløp og å gi tjenester nærmere der pasienten bor. Etablering og drift av et kommunalt øyeblikkelig hjelp døgntilbud vil være et tiltak for å nå samhandlingsreformens intensjoner. Tilbudet som etableres skal være bedre eller like godt som alternativt tilbud i spesialisthelsetjenesten. Det nye tilbudet skal bidra til å redusere antall øyeblikkelig hjelp innleggelser i spesialisthelsetjenesten.

Selv om det tas sikte på at plikten til å opprette et slikt tilbud trer i kraft fra 2016, anbefales det fra myndighetene at kommuner og foretak starter planleggingen av tilbudet nå. Øyeblikkelig hjelp døgntilbud skal bli til ved et samarbeid mellom kommune og helseforetak.

Kommunen har plikt til å yte øyeblikkelig hjelp til personer som oppholder seg i kommunen (helse - og omsorgstjenesteloven § 3-5 og § 3-1). Kommunens plikt til å yte øyeblikkelig helsehjelp innebærer å vurdere hva slags tilbud pasienten trenger, og ut fra dette enten sørge for et slikt tilbud blir gitt i kommunen eller at pasienten blir henvist videre til sykehus for nødvendig behandling og oppfølging. Kommunene ivaretar i dag normalt vurderingen av pasienter som har behov for øyeblikkelig hjelp gjennom legevaktordningen og fastlegenes plikt til å ta i mot egne listepasienter som har behov for øyeblikkelig hjelp på dagtid. Som et ledd i samhandlingsreformen blir kommunes ansvar for øyeblikkelig hjelp utvidet til også å omfatte kommunalt tilbud om døgnopphold for øyeblikkelig hjelp. Plikten følger av loven § 3-5 tredje ledd som lyder:

”kommunen skal sørge for tilbud om døgnopphold for helse- og omsorgstjenester til pasienter og brukere med behov for øyeblikkelig hjelp. Plikten gjelder kun for de pasienter og brukere som kommunen har mulighet til å utrede, behandle eller yte omsorg til.”