Uenighetene gjelder spørsmålet om når helseforetaket skal kunne varsle kommunene om utskrivingsklare pasienter. Kommunene mener hensynet til pasientene tilsier at utskriving ikke skal skje til alle døgnets tider. Dette betyr at kommunene må varsles om utskrivingsklare pasienter innenfor et avtalt tidsrom på dagtid. Partene ble tidligere i forhandlingene enige om presist angitte tidspunkter for når melding om utskrivingsklare pasienter skal sendes fra sykehus til kommune. Kommunene konstaterer at Helse Stavanger HF (SUS) nå har endret standpunkt og ønsker en mindre presis ordning.

Kommunene i Helse Stavanger-området er opptatt av forutsigbare utskrivinger av hensyn til pasientsikkerheten. Dette handler første og fremst om å planlegge og få til en god overgang mellom opphold i sykehus og helse- og omsorgstjenestene i kommunene.

- Det krever ryddighet og forutsigbarhet i samarbeidet mellom partene. Samhandlingsreformen har en klar intensjon om at det skal være likeverdighet i forhandlinger og muligheter for lokale løsninger til beste for pasientene, sier forhandlingsleder på kommunal side, Per Haarr.

Slik situasjonen er nå kan det være vanskelig å få vedtatt avtalene politisk i Helse Stavanger-området innen 31.01.12 som er fristen Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har fastsatt.

Kommunenes interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS) mener uenigheten om tolkningen av forskriften nå bør løftes til politisk nivå.

(Foto: Stavanger Universitetssjukehus)