Tilskudd til fornyet grøfting på fulldyrka jord

I jordbruksoppgjøret 2012 ble det for 2013 øremerket et nasjonalt tilskudd til grøfting av fulldyrka jord på 100 millioner kroner.

Vi vet ikke om grøftetilskuddet blir innført som en varig tilskuddsordning eller om den bare blir gjeldende for 2013. Grøftemidlene skal forvaltes gjennom SMIL – ordningen. Midlene som nå er øremerket grøfting, skal fordeles til fylkene etter mengde fulldyrka areal. Korn, grønnsaker og potetareal blir tillagt dobbelt vekt.

Vi har fått signaler om at fylkesmannen i Rogaland vurderer å fordele Rogaland sin del av grøftetilskuddet etter prosentvis del av fulldyrka jord i hver kommune i forhold til totalt fulldyrka jord i fylket.

Fulldyrka jord med god grøftetilstand er avgjørende for å nå det nasjonale målet om 1 % årlig økning av matproduksjonen. En jord i god dreneringstilstand øker avlingene på samme gjødslingsnivå, reduserer faren for erosjon, reduserer faren for utvasking av næringsstoff og slipper ut mindre lystgass enn vannmettet jord.

Fylkesmannen venter på nærmere nasjonale retningslinjer for hvordan grøftetilskuddet skal tildeles. Det som vi foreløpig vet er at grøftetilskuddet på 1000 kr / daa bare gjelder fornying av grøfter på allerede fulldyrka jord. Søker må ha Miljøplan trinn 2 ( notering av foretakets miljø- og kulturverdier og prioritering av aktuelle tiltak ). Søknad om grøftetilskudd skal inneholde en grøfteplan med kart. Det vil ikke gis tilskudd til oppstarta grøftetiltak.

For mer informasjon – ta kontakt med landbrukskontoret.

søknad om produksjonstilskudd i jordbruket

pr. registreringsdato 01.01.2013 – med søknadsfrist 20.01.2013

For januaromgangen er søknadsfristen på en søndag, og fristen blir derfor forlenget til påfølgende første virkedag, som er mandag 21. januar 2013. Blir søknaden levert etter fristen vil tilskuddet bli redusert med 1000,- kroner for hver virkedag etter fristens utløp.

SLF (Statens Landbruksforvaltning) planlegger å iverksette flere tiltak de kommende søknadsomgangene for å få flere til å søke elektronisk om produksjonstilskudd. Fra og med søknadsomgangen i januar 2013 vil ikke papirskjema lenger bli sendt ut med post til søkerne. De forhåndsutfylte opplysningene vil fortsatt stå oppgitt i den elektroniske søknaden, og søkerne vil som tidligere motta informasjonsmateriell i posten.

Når en søker via internett er risikoen for feil i søknaden mindre, ettersom du kan kontrollere mange av søknadsopplysningene under utfyllingen, og rette eventuelle feil før du leverer søknaden. Når du har sendt søknaden får du en kvittering for levert søknad. En annen fordel ved å bruke Internett, er at du når som helst kan se på eller skrive ut søknader og tilskuddbrev fra tidligere søknadsomganger.

Innehaver av foretak kan delegere retten til å levere søknad via Internett til andre personer. Dette må innehaver av foretaket gjøre i Altinn. Retten til å levere søknad via internett kan delegeres til for eksempel ektefelle eller regnskapsfører, uavhengig av deres rolle i foretaket. For mer informasjon om hvordan delegere, se www.altinn.no/no/Toppmeny/Kontakt-og-hjelp/

Slik søker du elektronisk

Gå til www.slf.dep.no

  1. Klikk på Søk om produksjonstilskudd i jordbruket.
  2. Linken finner du til venstre på siden, under rubrikken ”Elektroniske tjenester”
  3. Logg in via ALTINN. Bruk ditt brukernavn og passord eller MinID, og du vil komme inn i søknaden din.

En utfyllende veiledning for pålogging til søknad via Altinn finner du på www.slf.dep.no, under ”Produksjon og marked” – Produksjonstilskudd” – ”Hvordan søke”. I den elektroniske søknaden finner du hjelpeknapper ?, som du kan trykke på for å få informasjon om hvordan du skal gå fram.

Er det behov for assistanse ved søknad om produksjonstilskudd via nett, er vi på landbrukskontoret selvfølgelig behjelpelige med dette. Vi stiller en egen datamaskin til disposisjon for å rettelede søkere, spesielt for denne søknadsomgang. Husk da å ta med Altinnkoder (innlogging med brukernavn/passord eller MinID).