Barne- og familiesjef Gunn Helen Ege holder i trådene sammen leder av ungdomsrådet Nikolai Frøyland Aase for Eigersund kommune. I tillegg er også ordfører og kommunedirektør med på programmet. Dette er et samarbeid mellom alle Dalane kommunene, og Anastasiia Harbovska fra Sokndal ordner det praktiske og bor i Marka med ungdommene.

Se bildene nederst i artikkelen


Bussturen fra Ukraina tar 30 timer hver vei. Samarbeidsavtalen mellom Brody i Ukraina og Eigersund kommune inneholder et punkt om skolenes utviklingsprogram.

Nye vennskap opprettes

Ungdomsrådene i alle Dalane-kommunene har vært aktive i både planlegging og gjennomføring av besøket, og flere fra ungdomsrådet i Egersund har vært til stede i Marka hele helga, -både natt og dag. Her ser vi vennskap som utvikler seg.

Demokrati, skole og kritisk tenkning

Gjestene har særlig søkelys på å dele erfaringer, reflektere og lære om våre verdier. Tema som tas opp er demokrati, skolesystem og kritisk tenkning i skolen. I dagene som har gått har en videre snakket mye om tillitt, likeverdighet og mulighet til medvirkning og påvirkning.

Et tettpakket program

Lørdag 2. mars 2024

Lørdag var ungdommene på motorsportsenteret i Sokndal, før de laget taco sammen på kvelden. Vi tok også med oss 8 ungdommer fra Ukraina som bor i Egersund på besøk, og flere av disse valgte å komme tilbake på besøk på søndagen også. Ungdomsrådet i Egersund stilte med aktiviteter og bli-kjent-leker.

Søndag 3. mars

Søndag dro vi Stavtjørn. Flere ungdommer valgte å stå på alpin og hadde god kontroll på dette. De som var mer uerfarne fikk prøvd seg på langrenn. De klarte seg godt og det mye latter. På kvelden laget den ukrainske gjengen middag til resten.

Mandag 4. mars

Mandag, var gjestene delt i to grupper første del av dagen i Bjerkreim og Egersund. I Egersund besøkte vi Lagård ungdomsskole, var i formannskapssalen hvor Leif Broch fortalte om demokratiske prosesser og Ole Martin Mydland om hvordan vi tar imot flyktninger. Deretter ble det et sterkt møte med mye følelser mellom ukrainske studenter og gjestene på voksenopplæringen. Etter lunsj på Pingvinene dro alle samlet til Dalane videregående skole for omvisning og treff. Ettermiddagen ble avsluttet med tur i sentrum. Mandag kveld kommer flere fra foreningen «Ukrainerne i Egersund» på besøk i Marka.

Tirsdag 5. mars

Tirsdag, tar gjestene turen til Lund kommune og Sokndal kommune, før vi som sagt avslutter besøket med middag på Grand, invitert av regionrådet i Dalane.

Ungdommene fra Ukraina er på Dalane videregående skole og presenterer seg selv

På langrennski

Ungdommene er samlet oppe i Marka og prater sammen

Omvisning på Dalane videregående skole

På skitur i fjellet med ungdommer fra Dalane og fra Ukraina