Kommuner og fylkeskommuner bruker resultatet fra undersøkelsene i plan- og utviklingsarbeid rettet mot ungdom i for eksempel i planlegging av kultur- og fritidstilbud, forebygging og folkehelsearbeid. Datamaterialet fra undersøkelsene blir også lagt inn i en nasjonal database. Denne vil bli brukt i forsknings- og utviklingsprosjekter, der målet er å framskaffe ny kunnskap om ungdoms oppvekstsvilkår i Norge generelt.

De fleste spørsmålene er uproblematisk å svare på for de fleste. Fordi enkelte spørsmål likevel kan være vanskelige, får ungdommene informasjon om at de står fritt til å hoppe over spørsmål underveis. Ungdommene får også kontaktinformasjon til sosiallærer, helsesøster, helsestasjon for ungdom eller andre dersom de ønsker å snakke med voksne etter å ha svart på undersøkelsen.

Temaene som gjennomgås i spørreskjemaet er foreldre og venner, skole og framtid, fritid, helse og rusmidler.

Anonymitet og frivillighet

Undersøkelsene gjennomføres normalt som anonyme undersøkelser. Det betyr at det ikke er mulig å identifisere noen enkeltpersoner i de svarene som blir avgitt. Det er elevene selv som bestemmer om de vil være med eller ikke, men foresatte kan reservere sine barn fra deltakelse. Foresatte som ikke ønsker at barnet sitt skal delta, må si fra til skolen før undersøkelsen gjennomføres. For at undersøkelsen skal ha størst mulig verdi er det en fordel at så mange som mulig deltar.

Informasjon

I forkant av undersøkelsen vil alle foresatte få tilsendt et informasjonsbrev om undersøkelsen. Ungdata vil også informere om undersøkelsen på sine hjemmesider, og skolene oppfordres til å informere om undersøkelsen på sine hjemmesider.

Relaterte lenker