Varsel om oppstart

Utarbeiding av planstrategi for Eigersund kommune 2024 - 2028

Eigersund kommune skal utarbeide ny planstrategi for perioden 2024-2028 og ønsker i den forbindelse å invitere til å komme med innspill til hva en mener kommunen bør prioritere av planarbeid i den nye planstrategien. Framstillingen vil bli gjort så kortfattet og konkret som mulig – for å gi en enkelt og rask oversikt over vurderinger og planer. Som  grunnlag for vurderingene og prioriteringene i forslag til planstrategi har en lagt til grunn mål og  strategier i vedtatt kommuneplan som baserer seg på en omfattende dokumentasjon på hvilke utfordringer kommunen står ovenfor i årene som kommer. En legger dette utfordringsbilde til grunn og vil ev. justere dette etter at en har fått innspill.

Plikt til å utarbeide planstrategi

Kommunen har etter PBL § 10-1 plikt til å utarbeide kommunal planstrategi minst en gang i hver valgperiode og denne må vedtas senest innen ett år etter kommunestyrets konstituering. Det gir det nye kommunestyret mulighet for å vurdere og ta stilling til hvilke planoppgaver som er viktige å arbeide med i kommunestyreperioden.

Hva bør en planstrategi inneholde?

Kommunal planstrategi er ikke en plantype, men et hjelpemiddel for kommunen til å fastlegge det videre planarbeidet. Kommunal planstrategi skal omfatte kommunens strategiske valg knyttet til lokal samfunnsutvikling. Det gjelder både langsiktig arealbruk, miljøutfordringer, sektorenes virksomhet og en vurdering av kommunenes planbehov i valgperioden. Strategien bør inneholde en kortfattet: · beskrivelse av utviklingstrekk og utfordringer knyttet til samfunnsutvikling og miljø · retningslinjer for langsiktig arealbruk · vurdering av sektorenes planbehov · vurdering av prioriterte planoppgaver og behovet for revisjon av kommuneplanens · samfunnsdel og arealdel Beskrivelse av utviklingstrekk og utfordringer må tilpasses lokale forhold, og kan f.eks. bygge på data som rapporteres gjennom KOSTRA. Det understrekes at planstrategien ikke skal være mer omfattende enn nødvendig for å ta stilling til hvilke planoppgaver som bør prioriteres, f.eks. om planer fortsatt skal gjelde uten endringer, eller om de skal revideres helt eller delvis.

Rettslig status

Planstrategien er ikke formelt bindende. Dersom kommunen ønsker å avlyse eller utsette en større planoppgave som inngår i planstrategien, bør dette skje gjennom endring av planstrategien der de ordinære prosessregler følges. Avklaring av planbehovet utover det som ligger i planstrategien vil skje gjennom den ordinære budsjettprosessen.

Sentrale utviklingstrekk og utfordringer

Den gjeldende kommuneplanen for Eigersund kommune er basert på en rekke omfattende utredninger for å kartlegge hvilke utfordringer kommunen stod ovenfor og som dannet grunnlag for valg av målbilder for hvordan en ønsker at lokalsamfunnet skal se ut i 2030, og tydelige veivalg og strategier for å komme seg dit. Forslag til planstrategi for Eigersund kommune 2024-2028 vil følge opp dette ved å prioriterer hvilke planer som skal utarbeides eller revideres de neste 4 årene for å sette organisasjonen best i stand til å nå målene og strategiene som er fastsatt i kommuneplanen. Formålet med planstrategien er å sette fokus på de planoppgaver kommunen bør starte opp eller videreføre i inneværende kommunestyreperiode for å legge til rette for en positiv utvikling i kommunen.

Frist for å komme med innspill til hvilke planer og utredninger som bør utarbeides/revideres

Vi ber om at eventuelle innspill til dette arbeidet sendes til Eigersund kommune, postboks 580, 4379 Egersund eller på epost post@eigersund.kommune.no innen fredag 31 august 2023. 

Kontakt

Dersom en har spørsmål eller lignende kan en kontakte plankontoret ved plansjef Dag Kjetil Tonheim på 958 84 976 eller kommunens sentralbord på 51 46 80 00.